Rafael Borrás amb mascareta

Mor massa jove el doctor Rafael Borrás

Va ser el primer sanitari vacunat a Salamanca i han aprofitat per sembrar la sospita sobre la vacuna

Rafael Borrás, cap d'urgències del Complex Assistencial Universitari de Salamanca, ha mort d'un infart als 65 anys. El doctor, que era a Badajoz de vacances amb la seva família, va morir dissabte a la matinada. Amb ell se'n va un expert en la gestió hospitalària i un metge de família irreprotxable.

A més, va ser el primer sanitari que es va vacunar contra el coronavirus a Salamanca. «Molt il·lusionat», així es va mostrar Borrás després de rebre la primera injecció. Des del seu càrrec va animar tot el personal sanitari i no sanitari a vacunar-se: «és l'eina més eficaç per a aturar la pandèmia».

De fet, després de conèixe's la notícia de la seva mort, alguns fòrums d'extrema dreta han aprofitat per vincular-la amb la vacunació. «La història continua, i qui no ho vulgui veure, o està molt despistat o, simplement, no ho vol veure», es pot llegir al diari 'El Diestro'. Una intenció molt desafortunada d'aprofitar aquesta desgràcia.

Reconeixement general

Afortunadament, la malvolença d'alguns mitjans no ha aconseguit entelar el reconeixement general cap a la figura de Rafael Borrás. El metge va ser una figura essencial en l´organització del centre salmantí, sobretot amb el desafiament de la pandèmia. Va tenir un paper clau per a afrontar el repte amb més garanties.

Rafael Borrás rebent la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus
Rafael Borrás rebent la primera dosi de la vacuna | cedida

Com a cap de l'àrea d'urgències, sempre va destacar la capacitat d'adaptació del personal davant de qualsevol situació. Amb l'arribada del col·lapse hospitalari, la seva prioritat va ser formar equips i diferenciar zones «per a atendre tant el malalt greu com el lleu». Els seus companys remarquen la tasca que va fer al capdavant del seu equip.

Rafael Borrás era de Castelló, però feia anys que vivia a Salamanca, on va desenvolupar la tasca mèdica. Era un reconegut metge de família, admirat per ser molt pròxim amb els pacients. Va deixar empremta a tot arreu per on va passar, i avui el recorden amb una barreja de dolor i admiració.

El comiat

L´equip d´infermeres i tècnics de l'hospital ha tingut un detall amb el personal d´urgències arran de la mort de Rafael Borrás. «Volíem agrair l'enorme afecte amb què ens heu tractat», així comença la carta que han escrit, amb «especial record per al nostre company Rafa. Sempre va estar al peu del canó», recorden.

D'ell diuen que «ha estat un gran company, que ens va ensenyar i ens va ajudar molt, i vam passar bons moments amb ell, malgrat les circumstàncies». Conscients del tràngol tan dur que estan passant els seus companys, han volgut tenir una mostra d'afecte cap a ells. «Sempre tindreu un cafè calent i una bona abraçada», han escrit.

El ciclisme, la seva altra passió

Rafael es va guanyar l'admiració de tothom, i la seva mort ha traspassat l'àmbit de la medicina. El ciclisme era una de les grans passions del doctor, i un dels homenatges més especials que se li ha fet ha estat el dels seus companys de ruta. Rafael pertanyia a l'equip ciclista del Col·legi Oficial de Metges de Salamanca, que també el van acomiadar a la seva manera.

L'equip cicista del Col·legi de Metge de Salamanca fent un homenatge a Rafael Borrás
L'equip ciclista va fer un homenatge a Rafael Borrás | Twitter

«Sempre al capdavant, liderant, donant un cop de mà, pedalant a favor», es podia llegir al cartell que van fer en honor a Borrás. Les xarxes socials també s'han omplert de missatges d'afecte cap a ell i cap a la seva família. Tot i que tampoc han faltat els que han volgut aprofitar l'ocasió per a difondre les teories de la conspiració.

«Mor el doctor Borrás, un altre més dels centenars de víctimes mortals per la vacuna experimental», es pot llegir en un missatge. Alguns posen l'accent a la quantitat de persones joves que estan morint d'infart. Altres recorden la mort per infart d'altres metges que es van posar la vacuna contra el coronavirus.