Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge del vaixell 'Ángeles Alvariño' i Tomás Gimeno

Els investigadors descobreixen com Tomás Gimeno va posar fi a la vida d'Anna i Olivia

La indagació tracta de trobar alguna mena de fàrmac administrat a les menors per causar-los la mort

Fa exactament un mes, el vaixell oceanogràfic 'Ángeles Alvariño' començava unes tasques de recerca sense precedents per trobar el parador d'Anna i Olivia. En el procés també es buscava al seu pare, Tomás Gimeno, i tot això en les aigües de Tenerife. Si bé una de les petites ha aparegut, els esforços de les forces de l'ordre se centren a localitzar la resta d'implicats.

Després el cos d'Olivia, els investigadors van descobrir dues ampolles d'oxigen que podien brindar la possibilitat de trobar a l'Anna. No obstant això, tot i que la cerca no ha cessat —excepte per la reparació del vaixell— cada vegada es redueixen més les possibilitats.

En paraules dels especialistes que utilitzen el robot submarí amb què compta l'embarcació: «les esperances són cada vegada menors». El 'Liropus 2000', és com es denomina a aquesta eina, no ha deixat de treballar en el fons marí per complex que sigui el procés.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El navili se situa als voltants del lloc on es va produir la troballa de les dues ampolles d'oxigen. Encara que, segons asseguren els experts, aquestes podrien haver-se utilitzat pel progenitor per provocar-se l'anomenada «mort dolça».

La «mort dolça»

Aquest concepte s'utilitza per referir-se a la inhalació de monòxid de carboni que produeix la mort de la víctima sense que aquesta pateixi. La mort passa per una inhalació progressiva d'aquest gas que provoca una sensació d'adormiment.

Quan s'inhala, el cervell deixa de rebre la dosi d'oxigen necessària per al seu funcionament, el qual provoca una disminució del ritme cardíac. L'acte provoca la parada cardiovascular i la consegüent defunció de la víctima.

Aquest succés sol donar-se en els casos de suïcidi o mort premeditada. I la intenció és provocar el mínim dolor físic. Encara que, amb el nivell de pressió que va suportar el parricida per la profunditat marítima, aquest escenari seria més complicat.

Per aquest fet, la principal hipòtesi que s'estudia és que el pare de les menors utilitzés les ampolles com a llast. L'argument que dona suport aquesta teoria és que totes dues van aparèixer simultàniament. És per això que els especialistes consideren que el cadàver de Tomás Gimeno podria trobar-se en les proximitats.

Una recerca per mar i terra

Les tasques de les forces de la llei intenten desentranyar la resta de caps per lligar que influeixen en el cas. De moment els agents de la Guàrdia Civil intenten reconstruir les hores prèvies a l'hora de l'assassinat.

Per aquest motiu han tornat a acudir al seu domicili. En concret a Igueste de Candelaria. Allà intenten cercar qualsevol mena de narcòtic que pogués haver-li administrat a les seves filles.

Aquesta branca de la indagació cobra sentit, ja que després l'autòpsia del cos d'Olivia, es va trobar un indici d'edema pulmonar agut. Aquesta condició és provocada, segons els experts sanitaris involucrats en el cas, en una mort per «asfíxia o per una ingesta massiva de substàncies mèdiques, bé líquides o en comprimits».

Malgrat aquests indicis, no s'han pogut trobar fins a la data cap mena de medicaments. Però el fet que es torni a registrar el domicili de Tomás, indica que s'ha pogut verificar aquesta substància durant l'informe toxicològic fet a la jove.

És més, existiria una branca principal de la recerca que apostaria pel xarop 'Atarax'. Es tracta d'un antihistamínic que té efectes sedants i que Gimeno prenia. És un medicament que s'empra com a «tractament simptomàtic de l'ansietat en adults».

Aquest sisè registre a l'habitatge familiar es realitza després que la Unitat Central Operativa (UCO), busqués amb la brigada canina restes biològiques amb anterioritat. En cap dels anteriors, es va trobar rastre d'alguna prova.

Els investigadors, doncs, creuen poder donar per fet que Tomás va administrar el xarop per deixar-les inconscients. Després les va asfixiar i així va posar fi a les vides d'Anna i Olivia.