Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021.

Detectat a Espanya un possible brot d'àntrax

Extremadura ha declarat l'alerta epidemiològica després de detectar diversos casos del patogen en animals i humans

La comunitat autònoma d'Extremadura ha activat avui l'alerta epidemiològica per l'aparició de diversos casos d'àntrax en animals i humans. Es tracta d'una infecció causada per un bacteri contagiós, que provoca símptomes aguts i greus. En la majoria dels casos, és letal per l'ésser humà. 

La Conselleria d'Agricultura de la comunitat extremenya ha confirmat l'anàlisi de dues mostres sospitoses. Són dos extractes que pertanyen a animals i serviran per verificar la possible presència del brot. La xarxa de vigilància epidemiològica ha declarat l'alerta urgent i individualitzada.

Segons informa la COPE, l'alerta de la Gerència de Salut de Don Benito i Villanueva de la Serena és «una sospita clínica i epidemiològica». «La confirmació diagnòstica per a la declaració dels casos no ha estat necessària», afegeix l'informe. El document es va trametre aquest dissabte, 4 de setembre.

Experts entrevistats per l'emissora asseguren que «fa 30 o 40 anys que no es parlava d'aquesta malaltia». En els últims dies, s'han notificat diversos casos sospitosos a diferents punts de la regió. La major part, són d'animals (especialment cavalls, porcs o remugants).

Amb tot, la Junta d'Extremadura ha confirmat que totes les alertes ja s'han activat i estan investigant els casos sospitosos. Cal recordar que l'àntrax (o carboncle) és una malaltia contagiosa greu que pot afectar tots els animals, inclòs l'ésser humà.

La malaltia es produeix pel bacteri 'Bacillus anthracis', un patogen d'origen desconegut que es troba a terra i produeix lesions a la pell. La seva gravetat varia segons la manera de contagi i l'eficàcia del tractament. El carboncle pulmonar, una de les varietats, resulta letal en la majoria dels casos.

El risc d'un brot d'àntrax

L'aparició de casos d'àntrax en animals ha obligat a activar immediatament l'alerta epidemiològica davant el temor que passi als humans. Les experiències amb aquest brot de carboncle apunten a la perillositat i risc de morts que pot tenir. Ara, el control és la principal prioritat. 

Un exemple seria el cas d'un possible brot d'àntrax en un ramader d'Aragó, l'any 2019. Els brots d'aquest bacteri solen produir-se en aquesta mena d'ambients, però no aconsegueix convertir-se en epidèmia la cadena de transmissió es talla a temps. Això és el que estan intentant ara a Extremadura.

Tot i que fa anys que no es parla de l'àntrax com una amenaça a Espanya, en realitat es tracta d'un risc latent al nostre país. La seva presència es troba vinculada als animals i, en especial, a la ramaderia. També ha estat vinculat a atacs terroristes de naturalesa biològica.

De fet, és una de les malalties més comunes. Darrerament, s'han detectat desenes de casos cada any, molts d'ells a Aragó i Castella la Manxa. Pot revestir de diverses formes, la majoria d'elles de caràcter cutani i sense risc per a la vida.

Protocol per aïllar el bacteri

La bona notícia és que el sistema de vigilància epidemiològica a Espanya està molt ben previngut contra la malaltia. Per tallar-la a temps, cal identificar el bacteri i aïllar-lo, com s'està fent a Extremadura. En cas de contagi en humans, hi ha tractament a base d'antibiòtics.

Si una persona entra en contacte amb el bacteri, els antibiòtics poden evitar la progressió de la malaltia. Perquè el tractament sigui efectiu, s'ha d'iniciar al cap de pocs dies de la infecció. Quan el bacteri ja ha produït les toxines, l'antibiòtic no pot actuar.

La vacuna contra l'àntrax no està recomanada per a la població en general. Té una eficàcia del 93% a la prevenció de la malaltia en individus exposats al bacteri.