Detecten un possible cas de listèria en un gos que va menjar el producte contaminat

L'animal, un galgo de 10 anys, ha mostrat «símptomes digestius» després de digerir la carn entatxonada

Possible primer cas d'un gos amb listeriosi pel brot a Espanya
Possible primer cas d'un gos amb listeriosi pel brot a Espanya | CatalunyaDiari

La Confederació Empresarial Veterinària Espanyola (CEVE) ha informat sobre un possible cas d'un gos malalt de listeriosi. Si es confirma la malaltia, es tractaria del primer animal víctima del brot que ha provocat l'alerta sanitària a tot el país. Actualment ja són 200 els afectats i ja han mort dues persones. 

La família, hospitalitzada

Segons 'la Vanguardia', es tracta d'un galgo de 10 anys que havia ingerit la carn contaminada, i que posteriorment ha mostrat «símptomes digestius». En la família del gos hi ha diversos afectats a causa del brot, que es troben ingressats a Màlaga per listeriosi. La família va portar la seva mascota al veterinari quan van començar les sospites que el seu gos també pogués estar malalt.

Segons la presidenta de CEVE, Delia Saleno «és probable que siguin més i que no tots siguin detectats, donada la dificultat amb la qual ens trobem per a la recollida de les mostres i el processament en els laboratoris clínics veterinaris que no ofereixen proves diagnòstiques més enllà de cultius bacterians en mostres fecals». 

Denuncien que no s'alertés de casos en mascotes

«No disposem de proves serològiques que ens facilitin fer diagnòstics més precisos i tampoc de protocols oficials d'actuació davant un cas sospitós. A més, tots els costos de diagnòstic i tractament han de ser suportats pels propietaris (gravats amb un IVA igual al dels productes de luxe) i no per les autoritats sanitàries, fets que ens dificulten encara més la tasca», ha lamentat.

Explica que, tot i que el gos va menjar carn contaminada en les mateixes dates que la seva família, no es podrà confirmar al 100% que té la malaltia. No obstant això, «està sent tractat de forma privada i ambulatòria amb tractament simptomàtic i sense intervenció de les autoritats sanitàries, a les quals se'ls ha comunicat en cas». 

CEVE «no entén» i denuncia que en l'alerta sanitària no s'incloguessin advertiments sobre els riscos que comporta el consum de l'aliment contaminat per part dels animals de companyia. A més, creuen que és un problema que hi hagi una sanitat humana i veterinària que depenguin de ministeris i conselleries diferents, «quan existeixen més de 200 malalties infeccioses que els humans i animals compartim», conclouen.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari