Imatge d'un cordó policial.

Detinguda per la mort del seu fill de 2 anys a Alacant

La versió de la mare no coincidia amb les lesions que presentava el menor

La Guàrdia Civil ha detingut una dona de 32 anys a Bigastre (Alacant) per la mort del seu fill de dos anys. L'arrestada, de nacionalitat albanesa, està acusada d'haver matat presumptament el nen. Les autoritats estan duent a terme les diligències oportunes per aclarir els fets.

El cas va sortir a la llum dissabte, quan el nen va ser atès al seu domicili amb diverses fractures. La mare va oferir una versió poc creïble, ja que assegurava que el nen s'havia colpejat accidentalment amb una taula. No obstant això, presentava diversos hematomes al cap, i va acabar morint.

Les sospites van recaure immediatament a la progenitora del menor i va quedar detinguda. Les autoritats van activar el protocol per aquest tipus de casos i van fer una revisió mèdica a l'altre fill de la dona. El menor, bessó del difunt, també presentava símptomes de maltractaments.

Així es va destapar el cas de maltractaments

Els agents de la Guàrdia Civil van procedir a la detenció d'aquesta dona albanesa de 32 anys dilluns passat. Segons fonts de la investigació, l'acusen d'haver matat presumptament el seu fill de dos anys. L'altre fill va ser traslladat a l'Hospital General d'Alacant per ordre judicial.

Imatge d'un guàrdia civil.
La Guàrdia civil investiga el cas de Bigastre. | Guàrdia Civil
 

Al centre mèdic van confirmar que el menor presentava signes de lesions anteriors. La dona va intentar suïcidar-se i va ser ingressada a la planta de Psiquiatria de l'Hospital de la Vega Baja. Després de rebre l'alta hospitalària va ser detinguda pels agents de la Guàrdia Civil, acusada de matar el seu fill.

La mare vivia amb els seus fills en un habitatge del centre urbà de la localitat alacantina de Bigastre. El 112 va rebre dissabte passat la trucada d'aquesta mare, que assegurava que el seu fill estava traient escuma per la boca. La dona estava alarmada perquè, pel que sembla, el nen no podia respirar.

La versió de la mare no quadrava

A la trucada d'emergència, la dona va explicar que el menor s'havia colpejat de manera accidental mentre jugava. Els agents de la Policia Local es van desplaçar fins al lloc dels fets i van observar que el nen estava inconscient. Van fer les primeres maniobres de reanimació, sense èxit.

Quan van arribar els efectius sanitaris només van poder confirmar la mort del menor. Però la versió de la mare no quadrava amb els hematomes del cap i altres lesions compatibles amb maltractaments previs. Davant les sospites, van requerir la presència de la Guàrdia Civil.

El menor va ser traslladat a l'hospital, on li van fer un TAC i diverses radiografies. En conèixer-se els resultats es van confirmar les pitjors sospites, i els agents van detenir la presumpta maltractadora. El nen presentava símptomes de mort violenta per cops, a més de fractures anteriors.

Sola amb els nens i vivint d'una ajuda

L'autòpsia practicada ahir sobre el cos del menor confirma els indicis de maltractament sobre la víctima. Els agents van informar del cas els serveis socials de l'ajuntament de Bigastre, com estableix el protocol. La mare estava sola al càrrec de dos bessons i una nena de 8 anys.

Segons han informat els serveis socials, la dona no disposava de recursos propis i rebia una ajuda econòmica. Segons totes les proves realitzades, sembla evident que copejava els seus fills amb freqüència. El suposat cop accidental al cap del menor mort va ser presumptament provocat per ella.

Detall d'un nen assegut a terra
La Comunitat Valenciana lidera les morts violentes de menors a mans dels seus pares. | Getty Images
 

La dona ara està en mans de l'autoritat judicial, que haurà de decidir què fer amb ella sobre la base de l'examen psiquiàtric. Els menors quedaran a càrrec dels serveis socials. La Comunitat Valenciana continua liderant les morts violentes de menors a mans dels seus pares.

El cas que va marcar un precedent

El cas que va marcar un abans i un després va passar a Elx (Alacant) el 18 de setembre del 2018. Cristina i la seva nova parella Antonio van ser detinguts per la mort del fill d'ella, un nen de dos anys. El nen va ser portat a l'hospital amb evidents signes de maltractament, on va acabar morint.

La parella vivia en un àmbit ple de drogues, on el nen s'havia convertit en una molèstia. La nit dels fets no parava de plorar, i Antonio va perdre els nervis. El va sacsejar amb violència pel braç, li va donar un cop de puny al cap i el va estampar contra la paret.

El nen encara vivia, però l'home i la dona el van agafar pel coll amb força fins a asfixiar-lo. Van ser processats i condemnats a 23 anys cadascun per assassinat i maltractaments. Arran del cas, el Tribunal Suprem ha establert que aquest tipus de successos seran condemnats amb la presó permanent revisable.