Imatge aèria de l'incendi de Martorell i Castellví de Rosanes al Baix Llobregat

Detingut el presumpte autor de l'incendi de Castellví de Rosanes i Martorell

La investigació dels Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals ha conclòs que la causa de l'incendi va ser una negligència involuntària: el presumpte responsable treballava amb una serra radial i un bufador per soldar

Novetats respecte de l'incendi forestal de Castellví de Rosanes i Martorell, al Baix Llobregat. El foc va durar dos dies, entre el 13 i el 17 de juliol, i tot i cremar 200 hectàrees, ha quedat eclipsat per l'esgarrifador incendi del Cap de Creus. Però aquest migdia, els Mossos han informat d'una notícia que torna a posar alguns focus en l'incendi de la riba dreta del Llobregat. Ha estat detingut el presumpte autor del foc.

La informació l'han publicat els Mossos d'Esquadra quan passaven poc més de deu minuts de la una del migdia. El cos de policia ha explicat que a través d'una investigació conjunta de la Unitat d'Investigació amb els Agents Rurals, en què es va partir de la recollida d'indicis en el punt on es va originar el foc, s'ha pogut concloure que la causa va ser una negligència involuntària.

Una serra radial i un bufador per a soldar haurien provocat l'incendi

Finalment, s'ha pogut saber que l'home feia tasques de manteniment a casa seva, a una finca de la urbanització Valldaina i Can Sunyer de Castellví de Rosanes. L'home utilitzava una serra radial i un bufador per a soldar, instruments que s'ha pogut demostrar que van originar l'incendi. Per tot plegat, l'home ha estat arrestat com a presumpte responsable de l'incendi, acusat d'una negligència greu, i passarà aquest dimarts a disposició judicial.

L'incendi va cremar gairebé 200 hectàrees

L'incendi es va estabilitzar el dijous dia 15, i es va extingir completament el dissabte dia 17. Segons el Cos d'Agents Rurals, el foc va cremar 195,7 hectàrees, la majoria de les quals de vegetació forestal, de la Serra de l'Ataix, i pertanyents al terme municipal de Martorell. Una cinquantena de veïns van haver de ser desallotjats per la proximitat de les flames i alguns jardins d'habitatges van quedar afectats. Tot i això, no es va haver de lamentar cap dany material destacat i tampoc, sobretot, personal.

El mateix dissabte, el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, explicava —en el marc de l'incendi declarat al Cap de Creus— que les negligències estan al darrere de gran part dels incendis forestals. En concret, d'un 40%. Tot plegat, un perill, donat el fet que Catalunya es troba en bona part en un estat de sequera preocupant. De fet, la hipòtesi de la investigació de l'incendi del Cap de Creus apunta que va ser un cigarret mal apagat llençat des d'un cotxe l'origen del foc.