Imatge de tres furgons dels Mossos d'Esquadra en un operatiu a Barcelona, al Barcelonès

Detingut a Catalunya un dels proxenetes més buscats de l'Estat

El proxeneta, que arrossega delictes des que tenia vint anys, captava dones en mala situació econòmica, les prostituïa, les explotava i agredia sexualment i les extorsionava | També extorsionava els clients reclamant-los diners

Els Mossos van detenir aquest passat dimarts un dels proxenetes més buscats a l'Estat, que captava noies amb necessitats econòmiques per prostituir-les. També extorsionava els usuaris que trucaven als telèfons de les noies —que ell controlava— reclamant-los diners amb l'amenaça de revelar que eren clients de la prostitució. El detingut té 38 anys, se l'acusa dels delictes d'agressió sexual i amenaces i era reclamat pels jutjats de Madrid, Burgos i Palència. Un jutjat n'ha decretat la presó provisional.

La investigació l'ha dut a terme la Unitat Central de Tràfic d'Éssers Humans des del mes de gener, arran de la denúncia d'una noia per una agressió sexual per part de l'home. Els agents han pogut provar que l'arrestat buscava noies en situació econòmica precària que s'oferien laboralment per fer tasques de la llar o altres feines a través de portals d’anuncis a internet. L'home captava les dones per exercir la prostitució, les explotava sexualment i les extorsionava.

La denúncia d'una dona agredida sexualment i extorsionada va destapar la xarxa de proxenetisme

La dona patia una situació econòmica precària, motiu pel qual va accedir a prostituir-se. Temps després de fer-ho, li va ser oferta la possibilitat de treballar com a prostituta amb un home que gestionava un xat de missatgeria instantània on s’oferien cites. L’home li va demanar accés al seu document d’identitat i que li enviés fotos sense roba, per les quals li va fer uns pagaments a través d'una aplicació.

Posteriorment, i amb l’excusa de satisfer una de les diverses perversions sexuals que tenia l'home, la va citar en un hotel amb el suposat objectiu de fer-li unes fotografies de caràcter sexual. Ella hi va accedir, però un cop a l’habitació l'home la va agredir sexualment. La noia va trigar un mes a interposar la denúncia, ja que durant aquest temps l'home la va amenaçar que si no tornaven a quedar faria difusió de fotos d'ella nua i explicaria a la seva família que havia exercit la prostitució


Els investigadors van començar a treballar per identificar l’agressor sexual. Els Mossos han destacat que les indagacions policials han estat molt complexes, ja que l'arrestat prenia moltes mesures d'autoprotecció. De fet, el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Metropolitana de Barcelona, Josep Naharro, ha explicat que només tenien una descripció arran de la denúncia de la noia, però no tenien ni el nom.


El detingut utilitzava la identitat de les noies a qui controlava per protegir-se

A mesura que ha avançat la investigació, els agents han anat trobant diverses identitats relacionades en què s'ha fet un ús fraudulent de la seva identitat. Els investigadors han acreditat que suplantava la identitat d’algunes de les noies que tenia sota el seu control i obtenia targetes de crèdit, demanava crèdits, contractava línies telefòniques i obria comptes corrents al seu nom. D’aquesta manera la seva identitat quedava protegida i dificultava una eventual acció investigadora de la policia.


D'altra banda, el detingut reclamava diverses quantitats de diners als usuaris sota l’amenaça que si no pagaven difondria als seus contactes que eren usuaris de prostitució. En total, han trobat 700 transferències bancàries d'uns 45.000 euros a favor del detingut en dos mesos. Aquests provenen tant del lucre per la prostitució de terceres persones com de les extorsions dels consumidors d'aquests serveis.

L'inspector ha apuntat que el nombre de víctimes és una «xifra negra», ja que la investigació continua oberta i desconeixen quantes poden ser. Ara per ara, tenen localitzades dues víctimes per agressió sexual i tres més per falsificació documental.Un mapa dels moviments bancaris als caixers de Barcelona ha permès detenir el proxeneta

El cap de l'àrea d'investigació ha detallat que per poder localitzar-lo van establir un mapa de Barcelona a través dels moviments bancaris trobats, per exemple dels hotels a on hi anava, ja que no se li coneix cap domicili. D'aquesta manera van organitzar un dispositiu i el van detenir a la via pública, moment en què estava al voltant d'una menor, encara que la policia no ha pogut acreditar la relació entre tots dos.Durant l'escorcoll de l'home, se li van trobar targetes de crèdit i mòbils a nom de persones que havien anat trobant durant la investigació. La víctima de l'agressió sexual el va reconèixer i finalment se'l va poder identificar. L'inspector ha detallat que és una persona que vivia del delicte i que té antecedents que es remunten a quan tenia poc més de vint anys.