La majoria de gent, quan es jubila, ho veu com la manera de no haver de treballar més. Però alguns jubilats, amb les pensions que cobren, no en tenen prou per viure i han de buscar altres sortides, algunes que et poden acabar portant a la presó. És el cas de dos jubilats de Barcelona que es coneixien del món de les subhastes i que quan es van jubilar van iniciar una carrera de robatoris. L’any 2016 van començar a robar i després d’una parada l’any 2017, aquest 2018 han seguit amb el seu nou modus vivendi i han acabat a la presó. Miguel&Antonio, els dos lladres jubilats que no volien perdre el tren de vida elevat que portaven abans d’haver-se de jubilar.
Els Mossos d’Esquadra creuen que els dos, el Miguel i l’Antonio, van assaltar un mínim de 30 oficines i locals dels districtes de Ciutat Vella i de l’Eixample de Barcelona, al centre de la ciutat. La investigació s'ha batejat com «Old Boys». Tenien una fixació amb els locals d’escoles d’idiomes però també havien entrat en oficines sindicals o despatxos d’advocats. Mai en pisos o habitatges, mai amb violència, però les imatges de les càmeres de seguretat, tot i que dos anys després d’iniciar la seva carrera lladricida, els han acabat portant a la presó.
Un tren de vida elevat truncat per una minsa pensió
Els dos detinguts tenen 66 i 67 anys, havien portat un estil de vida elevat i ara, jubilats, cobren una pensió mínima. Un d’ells viu en una finca amb piscina i col·lecciona cares peces militars històriques. Els dos homes es coneixien, s’havien dedicat, abans de jubilar-se, al món de les subhastes. D’allà la seva amistat i ara la seva societat criminal. L’any 2016 van veure que la sortida que podien explorar era la de convertir-se en lladres. Dit i fet.
Els dos jubilats seleccionaven prèviament els immobles on decidien actuar i descartaven els edificis on residien persones; mai van entrar en cap habitatge. Una vegada seleccionat l’immoble feien seguiments i comprovacions durant les últimes hores de la jornada laboral per assegurar-se que no hi quedava ningú. Una vegada s’asseguraven que l’edifici estava buit, forçaven les portes d’accés amb les eines que duien dins d’un maletí i sostreien material electrònic i diners. En un dels robatoris, segons ha explicat l’intendent Antoni Sánchez, cap de l’ABP de Ciutat Vella, es van arribar a emportar material per valor de 15.000 euros. En alguns dels robatoris els homes ja sabien què volien robar i ho tenien col·locat amb anterioritat.
Van deixar de robar durant l'any 2017
Els altres productes acabaven al mercat negre. La majoria de robatoris es van fer als districtes de Ciutat Vella i de l’Eixample l’any 2016 i l’any 2018 arribant a la trentena de fets. Durant l’any 2017 no se n’ha denunciat cap ni se’ls ha pogut relacionar amb cap. Va ser quan van reprendre la seva activitat delictiva l’any 2018 quan els agents de la Unitat d’Investigació de Ciutat Vella van poder relacionar les imatges de les càmeres de seguretat de 2016 amb els nous robatoris de 2018. Els investigadors van poder comprovar que un dels lladres que sortia a les imatges s’assemblava amb un home, d’una edat semblant, que tenien fitxat i amb antecedents per robatoris. Després de diversos seguiments i esperes, els Mossos d’Esquadra van poder detenir un d’ells, el Miguel, mentre estava intentant entrar a robar en solitari en una oficina de l’Eixample el passat 17 de juliol. Els Mossos el van detenir amb les mans a la massa, no va tenir més remei que entregar-se i confessar.
En la detenció es van trobar diverses eines que l’home feia servir per forçar l’accés als llocs que volia robar i també objectes robats d’altres locals. Quan els investigadors van tenir l’ordre judicial, els Mossos van entrar a casa d’ell, a Lliçà d’Amunt, on van poder recuperar roba que l’home havia fet servir en altres robatoris i material robat.
Finalment els Mossos d’Esquadra van poder saber qui era el segon lladre, l’Antonio. Ell no tenia antecedents però el rastre del primer va permetre arribar fins al segon. El 25 de juliol els Mossos van saber qui era i el van anar a buscar a casa seva, a Barcelona, on també va ser detingut. Els agents van fer una entrada judicial al seu domicili on també es va intervenir la roba i complements utilitzats per l’autor durant els robatoris.
Els dos jubilats-lladres, a presó
L’aventura del Miguel i l’Antonio, els dos jubilats convertits a lladres que no volien viure només de la pensió, havia arribat al final. Després de ser interrogats pels Mossos i de ser entregats al jutge de guàrdia, els dos homes van ingressar a la presó de forma provisional a l’espera del judici pels 30 robatoris que els investigadors els hi han pogut imputar durant aquests tres anys. El jutge en va ordenar la presó però en va dictar una fiança que si paguen podran sortir en llibertat i esperar el judici a casa seva.