Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra al carrer de Ponent de la Mina

Detinguts tres autors de l'atac homòfob a la platja de Barcelona: busquen el quart

La flamant Unitat de Delictes d'Odi dels Mossos investiga el cas, i ha aconseguit enxampar els autors de l'atac, un dels quals és menor d'edat

La nit del 29 de maig un grup d'homes, entre ells un menor, van atacar per motius d'intolerància contra la seva condició sexual dues parelles. L'agressió es va produir a la platja del Somorrostro, per sorpresa i al crit de «maricons de merda», i va deixar una de les víctimes ingressada inconscient i amb la necessitat de rebre cirurgia maxil·lofacial. Aquest va ser el primer d'un seguit molt repetit d'agressions homòfobes, com la de Samuel Luiz, el gallec mort a cops a La Corunya.

Detinguts tres agressors, els Mossos en busquen un quart no identificat

Doncs bé, aquest dimecres a la tarda els Mossos han informat que han detingut tres homes de 17, 22 i 26 anys, que passaran a disposició judicial en les pròximes hores. Davant el jutge, declararan com a acusats de la presumpta agressió. El detingut de 26 anys, de fet, compta amb antecedents per delictes contra el patrimoni i lesions, i se li atribueix la puntada de peu a la cara que va deixar inconscient una de les víctimes.

Tanmateix, la investigació de la Unitat Central de Delictes d'Odi i Discriminació, encarregada del cas, encara no s'ha acabat. El grup busca un quart implicat en l'agressió, a qui no es té «plenament identificat». Tot i això, el comissari portaveu del cos, Joan Carles Molinero, es mostra convençut que es detindrà l'agressor «en les pròximes hores». Els altres detinguts no tenen vincles familiars directes entre ells i es descarta que formin part de grups extremistes violents que promoguin aquest tipus d’accions.
 

L'agressió, vinguda del no-res, va deixar inconscient una de les víctimes

Segons els testimonis l'agressió va ser «totalment gratuïta» i «sense que prèviament hi hagués cap discussió o amenaça». Els agressors sortien d'una discoteca, i el seu atac es va focalitzar en dues parelles homosexuals que estaven al costat d'una tercera parella, heterosexual, que no va ser agredida.

A conseqüència de l'agressió, una de les víctimes va patir lesions greus a la cara i va quedar inconscient a la sorra. La denúncia de les víctimes, les declaracions dels testimonis que van presenciar els fets i la recollida de les imatges que van captar l’agressió —encara que de mala qualitat— han estat fonamentals per a la investigació, que encara no ha culminat.

En paral·lel, aquesta és la primera investigació en què ha treballat la nova Unitat Central de Delictes d'Odi i Discriminació dels Mossos. Ha de ser una eina més, encara que ja no preventiva, per evitar els atacs homòfobs i racistes que en els darrers mesos s'estan repetint gràcies a la impunitat i per culpa de la difusió d'odi indiscriminada i sovint inconscient.

De fet, el primer trimestre de l'any es van instruir 92 investigacions relacionades amb motius d'odi i discriminació del col·lectiu LGTBI. De tots aquests casos coneguts aquest primer semestre del 2021, 64 casos s'han resolt i 28 casos encara estan sota investigació. El mateix semestre de l’any passat, es van registrar 74 casos, i en tot l’any passat es va treballar sobre 143 atestats. Amb tot, l'ascens comparatiu és significatiu, i preocupa l'espècie de carta blanca que es dóna a grups que actuen amb violència.