Muntatge amb la víctima, Diomi

Diomi va donar un ultimàtum al seu xicot i ell l'ha assassinat davant de la seva filla

Ella estava cansada de treballar 12 hores en un restaurant mentre ell vivia del conte

Cansada de mantenir la seva parella, Diomi li va donar un ultimàtum al seu xicot: o es posava a treballar o la seva relació s'acabaria. Això va desencadenar dijous a la matinada una forta discussió que va acabar en tragèdia. Ell la va matar al seu domicili de Sòria mentre la seva filla de vuit anys dormia.

Feia tot just uns mesos que sortien i un mes i mig que se n'havien anat a viure junts. Tot i això, aquesta cambrera veneçolana de 35 anys acostumada a treballar per tirar endavant s'havia cansat de l'actitud del seu xicot. Ell, veneçolà de 32 anys, no estava disposat a abandonar la seva còmoda vida.

Diomi és la víctima número 19 de la violència de gènere a Espanya aquest any. Aquesta mateixa setmana, una altra dona va ser assassinada a Alzira en allò que també sembla ser un crim masclista. Les institucions fan una crida a la unitat en ple repunt de la violència contra les dones.

La va matar amb vuit punyalades

Eren dijous a les dues de la matinada quan Diomi, de 35 anys, va ser brutalment atacada per la seva parella de 32. Va passar al pis que la parella compartia des de fa poc més d'un mes a la Plaza del Rosario, a Sòria. Al pis també hi havia una menor de vuit anys.

Muntatge Diomi i un edifici
Diomi treballava en un restaurant del centre | Catalunya Diari

Els fets van passar al segon pis d'un bloc d'habitatges en aquesta plaça cèntrica de la capital soriana. Durant la discussió, l'home va agafar un ganivet de cuina i va clavar vuit punyalades mortals a Diomi. Després va fugir, malgrat que va ser detingut mitja hora després per una patrulla.

Era la filla de Diomi, que no va veure res perquè estava dormint, però que es va despertar en sentir els crits d'un familiar. Va ser un oncle de la víctima el que va veure la dona morta i va avisar un germà seu. Quan va arribar l'ambulància, els sanitaris només van confirmar la mort de la dona.

L'entorn està en xoc

L'oncle de Diomi, que era al domicili quan van passar els fets, va sortir al carrer a buscar ajuda. Es va creuar amb una patrulla de la Policia Nacional que van activar el protocol per un possible homicidi. Una altra patrulla que estava recorrent els carrers de la ciutat aquella nit van localitzar el sospitós.

L'homicida no va oposar resistència quan el van detenir i va guardar silenci negant-se a declarar davant de la policia. L'entorn de la parella es troba en xoc. Segons asseguren, ell era «un noi molt educat que sempre venia amb la nena a recollir la seva parella després de la feina».

No existien denúncies prèvies per maltractaments, però sembla que la convivència no era tan idíl·lica com semblava. L'home tampoc tenia antecedents penals, i res no feia presagiar un desenllaç tan tràgic. Tot i això, aquesta és una constant que es repeteix en molts dels casos de violència masclista.

Una cambrera molt estimada

Diomi treballava de cambrera al Restaurant Mena, un prestigiós restaurant situat al centre a pocs metres de casa seva. Feia tres anys que havia aconseguit aquesta feina. La seva vida transcorria entre la feina i la cura de la seva filla, fruit de la relació amb un home de qui s'havia separat.

Després de la ruptura, Diomi havia aconseguit per fi una vida tranquil·la amb una feina segura i al costat de la seva nena. Al restaurant s'havia convertit en tot un referent, una cambrera molt estimada i amb experiència. Tot es va torçar fa sis mesos, quan va conèixer un compatriota més jove que ella.

Imatge d'uns agents de policia.
La policia, en alerta per l'augment de crims masclistes | Cedida

Ell era amable amb la seva filla i es mostrava compromès, així que aquesta mare soltera va pensar que seria un bon company de viatge. Fa poc li va demanar que es posés a treballar per contribuir a l'economia familiar, i aquí van començar els problemes. Ell es va negar, i ella li va donar un ultimàtum.

L'ultimàtim de Diomi

L'home s'havia mudat al domicili de Diomi, però ella era qui seguia carregant totes les despeses. Ella explicava als seus amics que estava cansada de treballar 12 hores al bar mentre ell vivia del conte. Aquest conflicte hauria deteriorat la sev convivència fins a l'extrem.

Fa uns dies, ella va prendre la decisió de canviar la titularitat de les factures de l'electricitat. Sembla que aquest podria haver estat el detonant d'un conflicte que finalment ha desembocat en una tragèdia. Diomi és la primera víctima de la violència de gènere a Castella i Lleó aquest 2022.

Les víctimes de la violència de gènere tenen a la seva disposició el número 016, que funciona les 24 hores del dia en 52 idiomes diferents. També el correu 016-online@igualdad.gob.es i el WhatsApp 600 00 00 16. Per emergència podeu trucar al 112, al 091 o al 062.