Després d'apartar de l'activitat laboral el catedràtic de Física condemnat per assetjament sexual a una estudiant de doctorat a qui estava dirigint la tesi, la Universitat Autònoma de Barcelona ha suspès de sou i feina un professor del departament de Filologia Espanyola. Aquest, ha estat Àngel Gallego qui, a més d'exercir com a professor a la UAB també és el coordinador de les PAU de Llengua Castellana.
Segons han pogut confirmar TV3i el diari Ara, el professor ha estat denunciat per vuit estudiants de doctorat per amenaces, pressions i, en un cas, també assetjament sexual. Les universitàries van posar la denúncia fa més d'un any i ara s'ha sabut la decisió de la universitat: suspendre'l de sou i feina a partir de la setmana que ve. Fins ara, el professor havia continuat fent classes.
Mitjançant un comunicat a tota la comunitat universitària de la UAB, la Universitat ha assegurat que se l'ha sancionat per «abús d'autoritat en l'exercici d'un càrrec i fer prevaldre la seva condició d'empleat públic per obtenir un benefici indegut i per abús d'autoritat en l'exercici d'un càrrec». La sanció serà efectiva a partir de dilluns vinent, 20 de març, i el professor hi pot recórrer fins aquest divendres.
Fins a vuit víctimes
Un total de vuit doctorands han estat afectades. Expliquen que el professor els enviava missatges de WhatsApp fora de l'hora habitual, fins i tot els caps de setmana, i també a la nit.
Una de les víctimes va tenir una relació sentimental amb el professor i, en el moment de tallar la relació van arribar els problemes: «jo no podia deixar la relació i ja està. Sempre hi havia represàlies. Aprofitant-se del càrrec, utilitzava pretextos acadèmics per citar-me, però mai parlàvem de la tesi, era una excusa per apropar-se a mi», afirma. Aquesta estudiant, que ha denunciat el professor per assetjament sexual, denuncia també que va seguir-la, fins i tot, a l'estranger:
«Va arribar a presentar-se a Amsterdam, on jo tenia un congrés, i ell sabia a quina hora i quin dia agafaria l'avió per tornar a Barcelona. Sabia aquesta informació perquè va poder accedir-hi de manera il·lícita des del càrrec que tenia».
Gallego era director de la tesi i responsable de la beca d'algunes doctorands. Les víctimes el denuncien per assetjament laboral. Denuncien que, quan deixava de tenir-los simpatia, les amenaçava de retirar-los el finançament per la tesi o abandonar-les. «Vam decidir posar una denúncia al rectorat de la universitat denunciant aquest assetjament laboral i abús de poder que ens havia afectat en la carrera acadèmica i en l'aspecte personal».
En l'última dècada, Gallego ha dirigit la tesi rectoral a 14 estudiants, de les quals 10 han hagut d'abandonar perquè no podien suportar la situació. A més, algunes de les víctimes han patit ansietat i han hagut de rebre tractament psicològic.
Les estudiants se senten desprotegides
Les estudiants indiquen que van comunicar els casos a l'òrgan universitari responsable de la seva recerca, i que aquests no les han protegit. Denuncien que els protocols per assetjament sexual no les han protegit.
«Des del moment que vam posar la denúncia no hi va haver cap mesura cautelar, ell continuava fent classes, podia tenir contacte amb les alumnes que havien posat la denúncia».
A més, lamenten que el protocol de la UAB les obliga a identificar-se, un fet que les perjudica, ja que, el denunciat sap qui l'ha acusat. «Fa molta por, creus que quedaràs marcada i sempre et recordaran com la que va posar la denúncia», assenyala una de les víctimes.
El 25 N, el Dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones, algunes assemblees d'estudiants d'algunes facultats de la UAB van impulsar una enquesta interna per detectar casos d'abusos. L'enquesta, quatre mesos després, encara rep respostes.
Dos casos de presumpte assetjament en una setmana
El professor de la Facultat de Lletres, Gallego, és també el coordinador de les proves de Llengua Castellana de les PAU. A més, és molt actiu a les xarxes socials com Instagram o YouTube, on aplega més de 10.000 seguidors. Arran de les denúncies, ha restringit l'accés a les seves xarxes.
La delegació sindical de la CGT de l'Autònoma assegura que el professor utilitza aquestes xarxes per a acostar-se a menors, fent servir l'excusa d'ajudar-les a preparar la Selectivitat. Fins i tot, asseguren que arriba a tenir trobades amb estudiants, ha assegurat Mercè Márquez, delegada del sindicat. A més, el sindicat ha aprofitat per denunciar la lentitud del sistema, ja que asseguren que el mes de juny van posar-ho en coneixement de la Generalitat, i que, fins ara, no ha pres cap mesura.
Aquest, és el segon cas que es coneix aquesta setmana després que un catedràtic de Física hagi estat condemnat a un any i mig de presó per assetjament sexual.