Dos fotos de la doctora Noelia de Mingo

La doctora Noelia de Mingo, acusada de tres crims a Espanya, torna a atacar

Va passar deu anys en un psiquiàtric, però la van deixar en llibertat i ha tornat a patir un brot esquizofrènic paranoide

L'any 2017, la jutgessa i la forense que portaven el cas de Noelia de Mingo van sentenciar que «l'esquizofrènia paranoide que patia està en complet retrocés» i la van deixar en llibertat. La doctora havia passat 10 anys al psiquiàtric de Fontcalent (Alacant). Ara ha tornat a ser detinguda per apunyalar unes dones en un supermercat.

El 3 d'abril de 2003, la doctora Noelia de Mingo va apunyalar vuit persones, de les quals en va matar tres, al centre de la Fundació Jiménez Díaz. Tot i patir esquizofrènia, greu malaltia mental sense cura, continuava exercint. En el moment de l'atac, va tenir un brot psicòtic perquè pensava que l'estaven espiant.

El triple crim la va condemnar 25 anys d'internament psiquiàtric. Però en una polèmica decisió i seguint els informes de centre penitenciari, la jutgessa va decretar la seva llibertat. Noelia de Mingo va sortir al carrer el 2017 i va quedar sota custòdia de la seva mare, una dona de més de vuitanta anys que rep tractament mèdic.

Ara, la doctora ha tornat a ser detinguda a El Molar (Madrid) per apunyalar dues persones per l'esquena. Els fets han passat aquest matí al supermercat Maxcoop de l'avinguda d'Espanya. Una d'elles, de 46 anys, ha rebut una ganivetada al costat esquerre i es troba en estat greu.

Una altra víctima, de 53 anys, també ha estat apunyalada i només té ferides superficials. La víctima greu és la caixera del supermercat, mentre que l'altra és la propietària de l'establiment. La darrera ha sortit a buscar refugi en una farmàcia tancada, on ha acabat sent agredida.

Polèmica decisió de la justícia

La principal hipòtesi és que Noelia de Mingo va deixar de prendre la medicació i ha patit un altre brot psicòtic. A les 12:00 hores del migdia ha sortit al carrer amb el ganivet i ha atacat diverses persones. La policia, finalment, l'ha pogut reduir després d'un forcejament i ara està detinguda a les dependències policials.

Els fets d'avui contrasten amb l'informe mèdic de fa uns anys. «El risc de futura conducta violenta per la seva banda es pot considerar baix», apuntava l'informe. Es basava en el fet que durant la seva reclusió només va tenir un brot lleu.

En el moment de ser alliberada, la condemnada feia gairebé cinc anys que estava en tercer grau i rebia tractament per la malaltia. L'esquizofrènia és un trastorn crònic que té fases de pujada i de baixada. Està caracteritzada per la presència d'al·lucinacions i delictes que requereixen tractament mèdic.

Després del primer crim, Noelia de Mingo no ha tornat a exercir la medicina. Ella mateixa va intentar dedicar-se a una altra feina «menys estressant», com a traductora de textos. Al centre psiquiàtric ha estudiat portuguès i anglès i ha fet un màster de psicologia.

Els crims de Noelia de Mingo

La doctora Noelia de Mingo, malalta d'esquizofrènia paranoide crònica, va patir un brot el 3 d'abril de 2003. Segons la sentència condemnatòria, a les 14:20 hores d'aquell dia, la doctora es trobava a la sala de control 43 de la Fundació Jiménez Díaz. Va ser aleshores quan es va produir l'atac.

La condemnada es va aixecar de la taula de treball i va clavar cinc punyalades a la metgessa resident Leilah EO, que va acabar perdent la vida. A continuació, va atacar Maria AV, a la qual li va tallar el coll. Després va atacar tres dones més, anomenades Belén, Carme i Maria Pilar, que van resultar ferides de diversa consideració.

L'atac va prosseguir amb l'apunyalament mortal de Jacinta, que estava parlant per telèfon. Després es va trobar amb Félix, un home de 76 anys, a qui va cosir a punyalades. Abans de ser reduïda pels zeladors, encara va tenir temps de ferir dues dones més de nom Carme.

El 7 de juny de 2006, va ser absolta dels càrrecs d'homicidi i intent d'homicidi per l'Audiència Provincial. L'esquizofrènia paranoide la va salvar de la presó i va ser condemnada a reclusió en un psiquiàtric. Els forenses van assegurar que patia paranoies i al·lucinacions.

Per això havia comprat un ganivet amb el qual volia lliurar-dels seus companys de treball. Durant setmanes havia alimentat la paranoia que estaven creant un pla per matar-la. Un bany de sang que ha estat a punt de repetir-se avui, a plena llum del dia, en un supermercat.