Gent gran

Ataquen i amenacen greument una dona gran amb cadira de rodes a Catalunya

L'atacant és un home de 35 anys

Els robatoris no donen treva, però la gravetat s'intensifica quan les víctimes formen part del col·lectiu més vulnerable de la societat: la gent gran.

Un nou succés a Catalunya, on un home ha atacat una dona gran que es trobava en cadira de rodes per cometre un robatori i, posteriorment, l'ha amenaçat perquè no denuncies els fets a la policia.

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 35 anys per assaltar una dona d'edat avançada amb cadira de rodes a Arbeca, les Garrigues, i endur-se d'una estrebada els dos collars que duia.

Els fets van passar aquest dilluns cap a les dues del migdia a l'avinguda Portals de la població.

L'home està acusat d'un delicte de robatori amb violència i d'un altre d'amenaces, ja que després d'endur-se les joies, va tornar on era la dona i la va amenaçar perquè no denunciés els fets.

Víctima i detingut són veïns d'Arbeca i els Mossos d'Esquadra van localitzar l'home minuts després dels fets. El lladre, amb antecedents, passarà entre dimarts i dimecres davant el jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Lleida.

Gent gran maltractada

La Diputació de Barcelona, a través del Servei Local de Teleassistència, ha valorat 417 usuaris i en 283 casos s'han detectat indicadors de possibles maltractaments, és a dir, un 68%.

D’aquests, el més habitual és el psicològic, un 58,88%, seguit del físic, un 30,74%, i l’econòmic, un 14,48%.

El perfil de la persona que pateix una situació de maltractaments és majoritàriament dona, major de 85 anys, i que accepta l’oferiment d’ajuda per part del servei en un 92,2%.

Un 95,8% dels casos van presentar indicadors elevats i un 4,2% corresponen a casos amb indicadors suficients.

D’altra banda, durant el 2021 des del Servei Local de Teleassistència s’han atès 239 emergències relacionades amb situacions de violència o conflicte.

▶️ Els Mossos desarticulen una banda que robava desenes de cotxes

Dades que fan esgarrifar

Entre el 2016 i el 2021 des del Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona s’han valorat 2.263 casos de possible risc de maltractaments.

Precisament, des del 2016 aquest servei compta amb un protocol de prevenció, detecció i actuació que s'activa quan hi ha sospites. Està integrat dins l'operativa del servei i en col·laboració amb els serveis socials municipals.

A banda de la prevenció i sensibilització, el protocol també inclou un seguit d'indicadors que permeten detectar algun tipus de maltractament, tant des del centre d'atenció com en les intervencions a domicili.

I en els casos on hi ha indicadors suficients o elevats, aquests es deriven als serveis socials municipals amb un pla d'intervenció acordat amb la persona usuària que pot incloure un augment de visites a domicili, de seguiments telefònics, assessorament específic o fins i tot silenciar el terminal.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i els Maltractaments a les persones grans, la Diputació de Barcelona ha publicat una guia per conscienciar i donar pautes d’actuació tant a les persones grans com a les persones de l’entorn.

També es recorda que el benestar de les persones grans interpel·la a tota la societat, per avançar cap a la prevenció i detecció diària de tota situació desfavorable per aquest col·lectiu vulnerable.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el maltractament a les persones grans com una de les formes de violència més oculta, més silenciada i menys estudiada, i per tant, més desconeguda, menys detectada i menys tractada.