L'eutanàsia ha reobert un debat al nostre país després del suïcidi d'una dona a Saragossa. Dissabte passat, la dona de 83 anys es va llançar al buit des de casa seva davant la impossibilitat de tramitar el seu dret a una mort digna.
El seu nom era Emilia i va acabar sent víctima d'un sistema sanitari i administratiu que no va atendre la petició a temps. Feia mesos que reclamava davant els seus metges el dret a morir dignament, reconegut jurídicament després d'aprovar-se recentment la Llei de Regulació de l'Eutanàsia.
La dona de 83 anys va suïcidar-se a Saragossa després de no aconseguir l'eutanàsia
Malgrat sol·licitar la tramitació de l'eutanàsia diverses vegades, la dona només va rebre com a resposta el «silenci total» per part del seu metge i del seu centre de salut. Concretament, «90 dies de silenci administratiu».
Segons consta a la denúncia presentada per l'Associació Dret a Morir Dignament (DMD), la dona gran «complia els requisits per demanar-la», ja que patia un gran deteriorament físic des de feia anys.
Emilia patia una luxació de maluc congènit amb seqüeles cròniques que li impedien portar una vida normal. El seu problema no tenia cura i des de feia tres anys estava postrada en un llit sense possibilitat d'aixecar-se ni sortir al carrer. Per tant, no tenia cap autonomia i requeria les cures contínues d'un familiar.
A més, els dolors que patia eren constants i molt forts, provocant-li un patiment i una agonia perllongada en el temps. Tant que fins i tot la dona «havia intentat suïcidar-se dues vegades», segons consta a la denúncia.
Es va suïcidar mentre esperava la tramitació de la sol·licitud d'eutanàsia
Amb l'entrada en vigor de la nova llei, la dona tenia l'esperança de fer realitat el seu desig de tenir una mort digna. De fet, va ser a principis de juliol quan Emilia va presentar per primera vegada la sol·licitud al metge de capçalera, que es va negar a tramitar-la.
Es tracta d'una situació legal que es pot donar a causa del dret que qualsevol metge té a l'objecció de consciència, tal com insisteixen des de l'associació DMD.
Tot i això, també posen èmfasi en l'obligació que tenen des de l'administració oferir una solució, i buscar un altre especialista que es faci càrrec del cas, cosa que mai li va passar a Emília.
I això que fins i tot la seva família va arribar a posar-se en contacte amb gerència. Però, suposadament, el seu cas havia de ser tramitat per «un comitè avaluador» que mai va arribar a configurar-se ni a posar-s'hi en contacte.
Els obstacles que va tenir Emilia per sol·licitar una mort digna
A causa de la infinitat d'obstacles administratius que tenia al seu pas, «Emilia no va poder més» i es va llançar per la finestra de casa seva, segons denuncien des de l'associació. Alhora, el Departament de Sanitat del Govern d'Aragó ha reconegut que l'«error està en el retard del procediment d'adjudicar un metge responsable».
Segons recull 'La Vanguardia', l'administració ha «deixat de banda de les seves funcions la persona responsable de la tramitació dins el termini i en la forma escaient dels expedients d'eutanàsia» a l'àrea sanitària de l'anciana.
A més, s'han compromès a extremar la vigilància perquè es compleixin correctament els terminis de la llei de l'eutanàsia. Una situació que, en cap cas, no servirà per evitar el tràgic final d'Emilia, que es mereixia una mort digna.
Ara, la família de la dona està completament devastada i només esperen que el seu cas serveixi per evitar el boicot de l'administració i alguns professionals sanitaris a un dret recollit dins la llei.