Muntatge de Demi Minor i una presó

Una dona trans deixa embarassades dues dones a la presó i pren una decisió

Ha estat traslladada a una presó per a homes, on veu amenaçada la seva integritat

Una notícia esdevinguda en una presó de Nova Jersey ha causat tanta estupefacció que ha fet la volta al món. Una dona trans de 27 anys ha hagut d'abandonar la presó de dones després de deixar dues recluses embarassades. Ara, continuarà complint la condemna en una presó per a homes.

La protagonista d'aquesta història es diu Demi Minor i, encara que va néixer home, va fer la transició a dona. Estava complint una condemna de 30 anys per homicidi involuntari a la presó femenina Edna Mahan. Allà, va deixar embarassades dues preses amb què va mantenir relacions sexuals consentides.

La dona trans ha denunciat públicament que ho considera un cas de discriminació per la seva condició sexual. A més, assegura que va ser copejada i maltractada durant el trasllat a la seva nova presó. Afirma que hi veu amenaçada laseva seguretat i pot ser víctima d'abusos sexuals.

L'han traslladada a una presó juvenil

Demi Minor compleix una condemna de 30 anys de presó per homicidi involuntari i va ingressar a la presó de dones de Nova Jersey. A principis d'aquest any, va deixar embarassades dues preses, després de mantenir relacions sexuals consentides. Així ho ha confirmat la institució penitenciària.

Muntatge de Demi Minor i una reclusa
Demi Minor i una de les recluses que va deixar embarassada. | Catalunya Diari

Segons els responsables, la normativa prohibeix el sexe entre reclusos, fins i tot quan aquest és consentit. Després del que va passar, es va acordar el seu trasllat a la presó Juvenil Garden State, per a adults joves de 18 a 30 anys. D'aquesta manera, volen posar fi a una qüestió que els resultava completament problemàtica.

Segons la mateixa institució, a la presó juvenil on ha estat traslladada Minor viuen tres dones trans. Fora d'aquestes excepcions, aquest correccional només acull homes. L'afectada considera que el canvi obeeix a una discriminació i denúncia que se n'han vulnerat els drets.

Una dona trans entre dones

La Unió Estatunidenca de Llibertats Civils de Nova Jersey va aconseguir arribar a un acord amb l'Estat fa un any. En virtut de l'acord, els presos transgènere poden estar en una presó d'acord amb la seva identitat. Ja no estan obligats a estar en una presó en funció del sexe biològic.

Des de fa un any, Demi Minor podia estar en una presó de dones malgrat tenir sexe masculí. Actualment, la presó on estava reclusa alberga 27 reus transgènere. No obstant això, en conèixer que dues preses havien quedat embarassades, tot el debat va sortir a la llum de nou.

«Les decisions relacionades amb l'habitatge d'una persona empresonada es prenen dins dels paràmetres de l'acord», afirma la institució. Segons aquest acord, «es té en compte la identitat de gènere, la salut i la seguretat de l'individu». I afirma que tot s'ha fet d'acord amb la normativa.

Demi Minor denuncia discriminació

Demi Minor té un blog anomenat Justice 4 Demi, on ha denunciat públicament el seu cas. La presa trans puja sovint vídeos i cartes on explica la seva experiència com a reclusa transgènere. Ha aprofitat aquest espai per denunciar el seu allunyament de la presó Edna Mahan.

Muntatge dues fotos de Demi Minor
Demi Minor denuncia un cas de discriminació. | Catalunya Diari

Segons diu, és un càstig per haver tingut relacions sexuals amb dues dones del centre. «Com a dona trans tem el que m'espera, és clar que el personal ha buscat algun tipus de raó de seguretat per fer-me fora», afirma. A més, denuncia que va ser objecte de maltractaments.

«Em van llençar als llops i esperaven que em rendís, estic desconcertada i disgustada per aquest abús de poder. Només puc demanar-li a l'oficina dels comissionats que m'enviïn de tornada a la presó de dones, perquè no mereixo que em tractin així». Ara, Minor veu vulnerada la seva seguretat.

«Han violat el meu dret a estar segura i lliure d'assetjament sexual en posar-me en una de les instal·lacions més violentades de joves», al·lega. Segons afirma, el 15 de juliol va ser posada sota vigilància en haver volgut llevar-se la vida. Una raó més, diu, perquè la seva petició sigui escoltada.