Julián

La macabra mort de Julián al costat del seu company: enterrat viu

L'esfondrament d'un mur de contenció d'un hotel que estava en obres va desencadenar la tragèdia

Un greu accident laboral ha llevat la vida a un treballador a Puerto Rico de Gran Canària. Es tracta de l'espanyol Julián Sánchez Sardenya, de 52 anys i nascut a Telde. Va morir quan es va esfondrar un mur de contenció i va quedar sepultat per un munt de terra al costat del seu company.

Julián i Ali participaven en la  rehabilitació de l'Hotel Puerto Azul, a la localitat grancanària de Puerto Rico. Ahir, cap a les tres-quatre de la tarda, es va esfondrar un mur de contenció que va deixar els dos operaris atrapats. Julián va morir immediatament mentre que Ali va resultar ferit greu.

La Guàrdia Civil ha obert diligències per aclarir els fets i assenyalar-ne els responsables si n'hi hagués. Aquest any ha arrencat amb un augment de la sinistralitat laboral a Espanya, cosa que obliga a reforçar totes les precaucions. En aquest cas, un altre treballador ha mort fent el seu treball.

El fatal accident laboral

El d'ahir semblava un dia com un altre a les obres de rehabilitació que des de fa temps tenen lloc a l'Hotel Puerto Azul de Puerto Rico, a Gran Canària. Un dels operaris que hi treballava era Julián. Ahir va entrar a primera hora com sempre, saludant amb un somriure el personal de seguretat.

Julián
Lloc on va morir Julián mentre treballava | LDP

Hores després es va desencadenar la tragèdia que va posar fi a la seva vida. Els seus companys de treball, devastats, el recordaven com «una persona servicial, atenta i agradable a qui li agradaven les bromes». Havia quedat sepultat per les ruïnes d'un mur de contenció que es va esfondrar en un tres i no res.

Quan es va produir l'accident treballava amb Ali, un operari de nacionalitat marroquina que va patir ferides de gravetat. Tots dos eren a la terrassa inferior, i van quedar atrapats per l'estructura. Van trigar més d'una hora a alliberar els cossos dels dos obrers accidentats.

Tot un exemple de companyerisme

Eren les 15:15 hores de la tarda quan Julián i Ali treballaven en un dels vessants que tocava al mar retirant runes. Aleshores, un camió que transportava sorra va passar per un terreny de terra contingut per un mur i La paret va cedir. En conseqüència, una marea de terra i de runes va sepultar els treballadors.

La resta dels obrers van trucar al 112. Mentre esperaven l'arribada de les ambulàncies van començar a retirar la terra. Per això, la coordinació de l'operatiu va exalçar la feina dels operaris. Una seixantena de persones van treballar de valent per alliberar els seus companys parcialment sepultats.

«Ho van fer molt bé, perquè no els van treure sinó que retiraven la terra mentre esperaven que nosaltres arribéssim», va explicar un dels efectius d'emergències. «Només se'ls pot donar les gràcies», va afegir. Més enllà de la tragèdia, la reacció de totes aquestes persones va ser tot un exemple de companyonia.

Mentre intentaven alliberar els operaris sepultats, també van apuntalar la zona per evitar nous esfondraments. Amb unes taules de fusta van crear un camí improvisat pel qual van poder passar les ambulàncies i amb què van impedir que el camió caigués pel terraplè.

Consternació entre els companys de Julián i Ali

En arribar els sanitaris, van trobar un dels treballadors mort, i un altre ferit de gravetat. Ali estava conscient però enterrat de cintura cap avall, i van trigar més d'una hora a treure'l d'allà. Bombers i Protecció Civil van dur a terme unes complexes tasques de rescat.

Emergències
El van evacuar d'allí amb un helicòpter i el van portar fins a l'hospital | CatalunyaDiari

Un helicòpter medicalitzat va traslladar el treballador ferit a l'Hospital Insular de Les Palmes de Gran Canària, on està ingressat. Quan van sortir, la resta dels treballadors es van reunir visiblement afectats. A la seva ment hi havia el company mort i l'operari ferit.

Només tenien bones paraules per a Julián, un home bo i de caràcter afable que intentava sempre alegrar els altres. La policia investiga ara aquest accident laboral en què ha mort una persona. La seva tragèdia serveix per recordar que molts treballadors es juguen la vida cada dia.