Una persona al llit d'un hospital

Dos morts després de detectar-se diversos casos de legionel·la en l'última setmana

A més dels dos morts, ja són sis els ingressats que han estat afectats per aquest bacteri

Ja són dues les morts registrades des de dimarts passat causades per la legionel·la. Segons ha confirmat el Servei Extremeny de Salut (SES), a més, s'han detectat tres casos més d'aquest paràsit bacterià. Amb tot això, passen a ser deu els totals infectats a la província de Càceres.

Dos morts i sis ingressats en només uns dies

Els morts fins ara són una dona de 54 anys i un home de 70, tots dos amb malalties oncològiques avançades. Juntament amb ells, la resta de casos han estat detectats per una revisió dels pacients ingressats a l'Hospital San Pedro de Alcántara de Cáceres. Dels deu casos, sis romanen ingressats, dos han rebut l'alta i dos més són la parella morta.

Salut Pública ha estat recollint en els darrers dies mostres de diferents punts de la ciutat afectada. Fins ara s'han arribat a recollir 30 mostres, totes negatives després de la prova de cultiu del germen. Tot i això, no serà fins passat els vint dies quan es pugui comptar amb resultats definitius.

Bactèria
La legionel·la és un tipus de bactèria que es troba als rius, als llacs i a les aigües estancades | GETTY IMAGES

Les autoritats asseguren que no hi ha un risc comunitari

Tot i el temor dels veïns de la zona, la Junta d'Extremadura ha deixat clar que no és un brot de legionel·la. La manca d'un nexe epidemiològic entre els casos fa descartar aquesta hipòtesi. L'encara molt feble punt d'unió que fins ara s'ha observat ha estat que la majoria de casos han treballat o residit a la zona de San Jorge. Mentrestant, l'executiu regional ha fet una crida a la calma i insisteix que «no hi ha cap risc comunitari».

▶️ Vídeo del dia

Símptomes de la legionel·la

Es tracta d'un bacteri que habita en llacs, rius o zones estancades i que pot créixer i multiplicar-se a la xarxa de distribució d'aigua. En la majoria de les seves espècies no suposa cap risc per a la salut de la població. Tot i això, l'espècie pneumofila serogrup 1 pot afectar la salut dels humans.

L'única manera que té per introduir-se al cos és per via aèria. El bacteri pot arribar als pulmons mitjançant la inhalació de petites gotes d'aigües afectades. Amb un quadre mèdic similar al de la pneumònia, els principals símptomes de la legionel·la són la febre alta de durada curta.