Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Cinc treballadors del metro de Barcelona, afectats per l’amiant

Un dels empleats afectats assegura que «l’empresa no ha reconegut res i continua fent la mateixa feina que fins ara»

Imatge d'arxiu del metro de Barcelona
Dos treballadors del metro de Barcelona es troben afectats per l'amiant | Twitter
 

Almenys dos treballadors del metro de Barcelona han patit afectacions de salut per culpa de l’amiant.  És el balanç que se sostreu de les primeres revisions mèdiques fetes als empleats de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) després que  l’empresa detectés la substància cancerígena en un total de 39 vagons i en diverses instal·lacions del metro de Barcelona.

Els dos casos han estat revelats pel sindicat CCOO, que ja ho han comunicat a la resta d’organitzacions amb representació al comitè d’empresa. Fonts citades per NacióDigital asseguren que per ara no denunciaran l’empresa metropolitana però que no descarten iniciar accions legals més endavant, en funció del balanç final de les revisions mèdiques, que encara no han acabat.

Revisions mèdiques a tota la plantilla

Les mateixes fons sindicals es mostren crítiques amb TMB. «Hem passat d’escoltar que no hi havia amiant enlloc a veure què hi ha amiant a tot arreu, fins i tot als fusibles», etziben. En aquest sentit, TMB ha mantingut sempre que la presència d’amiant al metro no suposava cap risc per a la salut dels treballadors.

 

Tot i això, després de detectar les primeres mostres d’amiant es va activar un pla de reconeixement mèdic per a 543 persones. Era la xifra de treballadors que segons l’empresa havia treballat als departaments de Material Mòbil, Senyals i Comunicacions, Tramvia Blau i Manteniment d'Estacions al llarg de la vida laboral.

Finalment,  les revisions mèdiques es van fer extensives al global de la plantilla i tot el personal de TMB té dret a sotmetre’s a proves per detectar malalties respiratòries. Tot i això, la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat a l’Ajuntament va tornar a descartar que hi hagués cap possibilitat d’afectacions per la salut dels treballadors.

L'amiant augmenta el risc de contrauremalalties pulmonàries greus

 L'amiant augmenta el risc de contraure malalties pulmonàries greus | Arxiu

«Els metges reconeixen afectacions per l’amiant»

El NacióDigital ha pogut contactar amb un dels treballadors a qui han detectat problemes de salut relacionats amb l’amiant. L’afectat, treballador del metro des de l’any 2000, és afiliat de CCOO i prefereix mantenir l’anonimat. Assegura que el seu nom no figurava entre els 543 treballadors a qui l’empresa volia sotmetre inicialment a revisions mèdiques.

El treballador afectat confirma que «quan parles amb els metges de TMB li treuen importància, però l’empresa m’ha derivat a l’Hospital de la Vall d’Hebron i allà em faran un seguiment anual».

En el seu cas, l'informe mèdic, reflecteix la presència d'engruiximents a la pleura, la membrana que recobreix els pulmons. Es tracta d’un tipus d’afectació benigna que no necessàriament ha de produir símptomes en la persona afectada. Ara bé, els engruiximents de la pleura representen un risc de contraure malalties més greus.

No es descarta prendre accions conjuntes contra TMB

Segons ell, el seu contacte amb l’amiant s’ha produït per la seva tasca com a tècnic de manteniment. Primer, amb la manipulació de mata guspires,  l’eina que cobreix l’espurna que generen els cables del tren quan fan contacte. Després, amb el contacte amb la pintura de sota els trens de la línia 1.

Per ara, el treballador posa en mans del sindicat la possibilitat de denunciar TMB però no descarta iniciar accions conjuntes amb altres treballadors un cop se sàpiguen els resultats de totes les revisions mèdiques.

A Madrid ja es van haver de realitzar mesures per extreure l'amiant del metro de la ciutat
A Madrid ja es van haver de realitzar mesures per extreure l'amiant del metro de la ciutat | Cedida

 

TMB al·lega motius de «confidencialitat»

Per l’altra banda,  fonts de TMB al·leguen motius de «confidencialitat» sobre el procediment mèdic  per no valorar la denúncia dels dos treballadors. «S’han fet revisions i s’han dissenyat els plans de seguiment corresponents en funció dels resultats», afegeixen.

Les mateixes fonts asseguren que els resultats apareguts es corresponen amb les «estimacions» que havia fet l’empresa abans de les revisions i  defensa que fins ara no s’han detectat patologies «greus» a cap dels treballadors afectats.

De moment, TMB confirma que 600 empleats ja s’han sotmès a revisions mèdiques i l’empresa preveu que se’n facin a més de 800 treballadors, tot i que no és una xifra tancada.  En aquest sentit, argumenten que si es descobreixen nous elements amb presència d'amiant, el nombre de treballadors que s'hauran de sotmetre a revisions creixerà.

TMB també ha assegurat que s’han pres mesures de seguretat perquè els darrers elements amb amiant detectats, com aïllants, pintura o filtres, no suposin un risc per a la salut.