Elena, la nena assassinada

Elena, la nena de 5 anys assassinada per la seva mare: l'autòpsia revela un detall

La nena encara estava viva quan la seva mare la va enterrar després de clavar-li 11 punyalades

La investigació policial ha conclòs que Martina Patti va matar de manera salvatge la seva filla Elena, de 5 anys, com a venjança contra el seu exmarit. L'autòpsia ha revelat que la nena va rebre onze punyalades. Però, a més, l'anàlisi forense conté un detall que posa els pèls de punta.

Segons l'autòpsia, la nena no va morir instantàniament sinó que encara era viva quan la seva mare la va enterrar. La parricida va embolicar el cos agonitzant de la petita en cinc bosses negres abans de sepultar-la. Aquests detalls afegeixen encara més dolor a aquest crim que va passar a Catània, al sud d'Itàlia.

La dona va explicar davant el jutge que va matar la seva filla com a venjança contra el seu marit i la seva actual parella. A la seva declaració, l'assassina va assegurar haver girat el cap mentre l'apunyalava «per no veure què estava fent». La nena va ser enterrada aquest dimecres enmig d'un dolor profund.

El que se sap fins ara del cas

La investigació ha conclòs que Martina Patti, de 23 anys, va anar a buscar la nena a l'escola el 13 de juny a les 13.00 hores. La va portar a casa seva, un xalet ubicat als afores de Catània. Aleshores, segons explica la mateixa mare, li va dir a la seva filla que sortirien a jugar al camp.

Elena del Pozo
Elena del Pozo, la nena de 5 anys assassinada per la seva mare | Cedida

Al cotxe va carregar una pala, una aixada i un ganivet de cuina, a més de cinc bosses d'escombraries de gran gruix. La mare va ficar la nena en un dels sacs i la va apunyalar fins a 11 vegades amb gran crueltat. L'acarnissament revela que va cometre el crim per motius passionals contra el pare de la nena.

«Em vaig girar i no vaig voler mirar», és una de les poques coses que la parricida ha declarat davant la policia i el jutge. La mare juga a badar assegurant que no recorda gairebé res. Però la freda planificació de l'assassinat demostra que va cometre l'acte sent conscient del que feia.

Una mort lenta i agònica

La jutgessa d'instrucció, Daniela Monaco, ha revelat nous detalls que mostren el gran patiment de la nena. «Va clavar múltiples punyalades i talls a Elena, que va ser víctima d'una mort violenta. Especialment sagnant i probablement lenta, i la nena va intentar probablement oposar-se i escapar».

La jutgessa ha valorat el crim com un acte «despietat» i sense cap mena de sentit. «Per què matar una nena de tan curta edat, indefensa», es pregunta Daniela. En les seves pròpies paraules, «és un comportament antinatural, repugnant, èticament immoral, menyspreable, inacceptable en cap context».

Els nous detalls han commocionat encara més l'opinió pública a Itàlia, on Elena s'ha convertit en una mena de màrtir. El seu funeral, seguit per una multitud sense precedents al lloc, va ser retransmès en directe per Youtube i Facebook. Tot embolicat amb un dolor indescriptible.

Gelosa, freda i despietada

La investigació ha revelat l'extrema fredor de l'assassina, que després del crim va tornar a casa, es va dutxar i es va inventar un segrest. Va trucar la policia explicant que uns encaputxats havien segrestat la seva filla. A més, no va tenir cap objecció a culpar el seu ex del suposat segrest.

La policia no va trigar a confirmar que la història de Martina era una mentida, i va passar a ser la principal sospitosa de la desaparició. Després de diverses hores d'interrogatori, la dona es va ensorrar i ho va confessar tot. Va ser llavors quan va reconèixer haver matat el seu fill per fer mal al seu exmarit.

Martina i Alessandro amb Elena
Martina es va venjar d'Alessandro, el pare d'Elena | Catalunya Diari

Martina i Alessandro s'havien separat feia temps, i ella havia començat una relació amb un altre home. El pare d'Elena també va refer la seva vida amb una altra dona, i aquesta tenia molt bona relació amb la nena. Segons l'entorn, la nena mai no volia estar amb la seva mare sinó amb el seu pare.

Això hauria anat generant una gelosia malaltissa a Martina, que va planejar l'assassinat de la seva filla per fer mal a Alessandro. La violència vicària, que exerceixen els pares sobre els fills, és una forma de violència de gènere. A Espanya, el cas de Tomás Gimeno i les seves filles Anna i Olivia van ajudar a visibilitzar aquest terrible problema.