Imatge d'arxiu d'una patrulla dels Mossos d'Esquadra

El gran enigma dins dels Mossos: qui és la noia que es va penjar fa 3 anys?

Els fets van tenir lloc a Sant Julià de Ramis l'any 2018 | Els Mossos tenen el seu ADN, però no han pogut identificar-la després de 3 anys d'investigació

A Hollywood, la gran majoria de casos policials s'acaben resolent positivament. Ara bé, si una cosa ens ha ensenyat l'auge del format televisiu dels 'true crimes' és que no són poques les ocasions en les quals un cas té més preguntes que no pas respostes. A casa nostra en tenim un exemple amb el cas de la noia que va aparèixer morta en una masia a Sant Julià de Ramis l'any 2018, tal com informa la Cadena SER.

Tres anys després que un veí descobrís el cos penjat d'una jove, els Mossos continuen intentant identificar-la. S'ha arribat a la conclusió que va ser un suïcidi i es té constància del seu físic, d'alguns trets característics -com un tatuatge escrit en hebreu- i de l'ADN de la noia. Però el cos policial català segueix sense saber qui és i per què va acabar llevant-se la vida en aquesta masia apartada del Gironès. I és que la noia no portava ni joies, ni documentació, ni cap nota de comiat. Segons l'esmentat mitjà, se sospita que podria ser originària de l'Europa de l'est i tindria uns 30 anys, però no se sap res més. La noia actualment està enterrada a la fossa comuna del cementiri de Girona

Els fets, l'any 2018

Era el 4 d'agost del 2018 quan el llogater del Mas Ciurana, al veïnat dels Olivars de Sant Julià de Ramis, va descobrir el cos. Manuel Mármol, que tenia 25 anys quan van succeir els fets, explica a la Cadena SER el macabre descobriment que va fer a primera hora de la tarda. Alertat pels gossos de la finca, es va dirigir a la coberta on va descobrir la noia. De fet, Mármol explica que «si els gossos no s'haguessin ficat a dins, jo hauria tancat la porta i potser no hauria descobert el cos fins al cap d'uns dies quan ens hagués alertat la mala olor».

L'home, que encara li fa respecte entrar a l'antic galliner, explica que, després d'avisar el seu germà i els Mossos d'Esquadra, «va venir la comitiva judicial, van despenjar el cos, van estar buscant indicis i el forense va determinar que havia estat un suïcidi». Però poc més se sap d'aquesta noia. Els investigadors van parlar amb veïns de la zona, però la màxima informació que van poder treure va venir de la propietària d'una hípica situada a un quilòmetre de la finca, que només va poder dir que van veure una noia que «anava sola i caminant». Una dada insuficient per esbrinar més coses del cas. Cal tenir en compte que la masia on es va trobar el cadàver està situat a una zona de prou difícil accés, ja que està a uns 4 quilòmetres de la Nacional 2 i per accedir-hi cal passar per camins de terra enmig del bosc.

La investigació dels Mossos

Ràpidament els Mossos van poder determinar que havia estat un suïcidi. I és que el cos no presentava cap indici criminal. Tot i això, la noia no duia documentació, ni joies, ni cap nota que pogués ajudar a identificar-la. Només l'aspecte físic i un tatuatge al braç amb la paraula «èxit» escrita en hebreu. Tampoc va ajudar a revelar la identitat de la noia la roba que portava: una camisa, uns pantalons negres i unes sabates esportives. Dit d'una altra manera, unes peces de roba que molta gent podria tenir a casa. 

Els Mossos tampoc van poder trobar informació a partir del tatuatge, ja que molta gent es tatua paraules en altres idiomes que no són el seu. Tampoc les mostres d'ADN van servir de massa. I és que els Mossos van mirar de trobar coincidències amb les bases de dades d'altres cossos policials, estatals i internacionals, però tampoc hi va haver sort. Sense més informació sobre el cas, la noia va acabar sent enterrada de forma totalment anònima sense que s'hagi pogut revelar els principals enigmes de la investigació: Qui era aquesta noia? Què feia en una masia situada a prop de la Nacional? Quines motivacions tenia per acabar-se suïcidant? Massa interrogants per un cas que, a hores d'ara, sembla complicat de resoldre, més enllà de saber que es va llevar la vida ella mateixa.