Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de la Guàrdia Civil en un control de trànsit

Ensurt a Catalunya: L'explosiva troballa que acaba de fer la Guàrdia Civil

L'artefacte l'ha trobat un veí d'Artesa de Segre a prop de la C-14

La Guàrdia Civil van desactivar una bomba datada de la Guerra Civil el divendres, 13 d'agost, a tocar de la C-14. Concretament, va ser un veí d'Artesa de Segre, de la comarca de la Noguera qui va trobar l'artefacte i ha donat l'alerta.

L'home estava fent feines agrícoles quan es va trobar la bomba a la zona de la C-13. Els fets van succeir aproximadament cap a les 15.00 hores de la tarda.

Els encarregats de detonar-la de manera segura van ser els agents del Grup Especialista en Desactivació d'Explosius (GEDEX) de la Guàrdia Civil. L'artefacte desactivat pel cos especial de la policia espanyola era del calibre 100 mm i va ser utilitzat durant els anys 1936 i 1939.

Una altra bomba en un municipi de la Franja de Ponent

2 dies abans, el 10 d'agost, també es va trobar una bomba de la Guerra Civil al municipi de la Portellada, a la comarca del Matarranya. El GEDEX també van participar en la detonació segura de l'explosiu.

L'artefacte es va trobar en un habitatge de la població aragonesa mentre s'estaven fent obres de neteja. En concret, la bomba de 50 quilos també formava part de la mateixa època que la trobada a la C-14. En canvi, aquesta es va confirmar que havia estat utilitzada per l'aviació italiana.

Els agents del cos especialitzat de la Guàrdia Civil van detonar l'explosiu al voltant de les 13.00 hores del migdia. A més del GEDEX, al lloc dels fets també s'hi van desplaçar diverses dotacions dels Bombers de la Diputació de Terol i una ambulància per prevenir.

Recomanacions dels Mossos d'Esquadra

Segons la policia catalana a Catalunya hi ha una mitjana de 1.000 troballes cada any d'artefactes de la Guerra Civil que no han explotat. A més, el cos calcula que es necessitarien entre 20 i 25 anys per netejar tots els explosius utilitzats al territori.

Els consells dels Mossos en cas de trobar-se una bomba o material bèl·lic abandonat és no tocar-lo ni agafar-li i trucar al 112. Aquestes pautes a seguir es donen perquè tot i semblar vells o trencats, el mecanisme de dins pot seguir en perfectes condicions i explotar.

El material bèl·lic més comú trobat al nostre territori són granades de morter, projectils d'artilleria de diverses mides i utilitzacions o granades de mà tipus pinya, entre altres.