Imatge d'un furgó dels Mossos d'Esquadra a la Rambla de Barcelona.

Els Mossos aclareixen quin ha estat l’origen de l’explosió a l’hotel de Barcelona

Una forta explosió en un hotel proper a la Rambla ha sorprès els vianants aquest migdia | Encara que s'ha plantejat inicialment, s'ha descartat un possible atemptat terrorista, i s'apunten hipòtesis

Una forta explosió ha sorprès els vianants del centre de Barcelona al voltant de les dotze del migdia d'aquest dilluns 16 d'agost. Prop de la Rambla, al número 10 del carrer Boqueria, s'hi ubica l'hotel Petit Palace, d'on provindria la detonació, segons els Mossos d'Esquadra. Inicialment, s'ha temut per la possibilitat que es tractés d'un atemptat terrorista, però els Mossos han descartat aquesta opció passats dos quarts de dues del migdia.

L'accident no ha provocat danys estructurals ni ferits greus, però segons el periodista Emili Puig i 'Vilaweb', s'hauria desallotjat l'hotel. A les dues del migdia s'ha obert el perímetre establert per garantir la seguretat i facilitar la investigació. Diversos dispositius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), la Brigada Mòbil (BRIMO) i els TEDAX dels Mossos d'Esquadra s'han desplaçat al lloc dels fets davant l'alarma, encara que el dispositiu activat no ha estat antiterrorista. 

Els cossos de seguretat han reaccionat ràpidament, però s'ha descartat un atemptat

Tot i això, les unitats policials han accedit a l'edifici amb escuts i armes llargues. També s'hi han desplaçat els Bombers, la Guàrdia Urbana i tres dotacions del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). Després de descartar la possibilitat d'un atemptat, s'ha plantejat la hipòtesi que es podria tractar d'una explosió provocada per l'ús de pirotècnia al carrer.

En aquest sentit, la Cadena SER Catalunya ha explicat que minuts abans de l'explosió s'estaven tirant focs artificials des d'un edifici. En el moment de la detonació, segons alguns comerciants amb qui ha parlat VilaWeb, s'ha sentit un soroll semblant al dels petards. «He sentit petards, com si fos una traca. Jo i altres botiguers hem sortit al carrer, però no hem vist res d’estrany. He tornat dins la botiga i, quan he tornat a sortir, he vist el carrer tallat, els bombers, els TEDAX dels Mossos…», explicava un botiguer. 

Un client de l'hotel s'ha ferit amb el trencament d'una mampara, i s'haurien relacionat els fets

Allò que ha sorprès els vianants i els clients i treballadors de l'hotel ha estat que un noi allotjat a l'hotel amb la seva família ha sortit corrent de l'edifici, sense samarreta, en direcció a l'hospital i amb el braç embolicat amb una tovallola plena de sang. Els operaris han identificat el so amb una traca, i segons els Mossos, al jove li hauria esclatat una mampara al bany.

Els Mossos han explicat al TOT Barcelona que aquest «accident domèstic» ha coincidit amb l'ús de la pirotècnia per part d'uns veïns, cosa que hauria causat el malentès. Albert Batlle, regidor de l'Ajuntament i responsable de l'Àrea de Seguretat, ha atribuït els fets a un «conjunt de casualitats» que han coincidit en el temps: el llançament de petards d'una comparsa de la festa major de Sant Roc, succeït d'un accident domèstic provocat pel trencament d'una mampara. Batlle ha titllat de «simulacre involuntari» la reacció dels cossos de seguretat.

S'ha perimetrat l'accés a la rambla al carrer de la Boqueria i part de la Rambla a aquella altura, tot i que el tràfic ha romàs obert. Si més no, el desplegament dels cossos de seguretat ha obligat a desviar dues línies d'autobús durant una estona.