Imatge d'una boda celebrada al Btakora.

Per fer-se’n creus: Tanca per sorpresa un restaurant i deixa sense boda 30 parelles

El propietari del Btakora, criticat per situacions semblants en el passat, s'ha emportat els 200.000 euros que les parelles afectades havien avançat | Es justifica i assegura que ha traspassat la concessió del local —de Ports— a un inversor que retornarà els imports

Trenta parelles que s'havien de casar enguany han sabut de manera inesperada a principis d'aquest mes d'agost que no podran fer el convit després que hagi tancat sobtadament el restaurant i organitzador de bodes Btakora, ubicat al port nàutic d'Arenys de Mar, al Maresme. Els clients havien avançat, en total, prop de 200.000 euros que el propietari, Paulo Tella, els havia demanat tot i haver-se declarat insolvent. Els afectats s'han quedat sense el casament i sense els diners invertits, que el propietari no vol rescabalar-los.

L'escàndol, que va treure a la llum RAC1, ha portat una llarga cua de polèmica i reaccions de moltes persones que denuncien impagaments i enganys del propietari, que va participar en un capítol del programa 'Joc de Cartes' de TV3. Els afectats no han rebut els imports ni en tenen l'esperança, i no van ser informats pel propietari del tancament sobtat. Paulo Tella ha estat il·localitzable, i han estat les xarxes socials, proveïdors, els mateixos nuvis o treballadors els que han donat a conèixer als afectats la clausura.

El propietari no ha informat els afectats i es justifica com una víctima de la pandèmia

Algunes perjudicades van relatar a Efe que a mitjan mes de juliol van rebre el correu d'un treballador de l'empresa, que els avisava que l'establiment havia tancat. Incrèdules, van mirar de contactar amb el propietari, i uns dies després ho van aconseguir. Van anar al mateix local, on Paulo Tella, que es considera una víctima del tancament obligat per la pandèmia, va admetre que estava en fallida i que ni podria organitzar la festa ni tornar-los els diners abonats.

Tella, que defensa la seva bona fe i el seu paper de víctima, va assegurar a la parella d'afectades que ha traspassat la concessió del local a un inversor i que l'acord amb aquest preveu tornar els diners a les parelles afectades. No obstant això, els locals del restaurant són concedits per un termini de vint anys per Ports de la Generalitat, per la qual cosa el traspàs d'un establiment que gestiona un ens públic és il·legal. 

El grup empresarial BtakoraCatering SL i Restauración Aroframe SLU ha cessat l'activitat dels locals cedits en concessió per Ports de la Generalitat i s'ha declarat en fallida. Mentrestant, Ports ha tancat els locals per motius de seguretat i ha iniciat un procediment per l'incompliment econòmic i d'activitat del contracte que tenien.

Els clients recorreran a la justícia per recuperar els diners

Els clients, que se senten «estafats», tal com asseguraven Marina Oliva i Neus Cervantes —les dues dones que van contactar amb Paulo Tella— s'han localitzat entre si i expliquen que s'estan organitzant, amb l'ajuda d'un advocat, per emprendre accions legals contra el presumpte estafador. Volen justícia i, inclús, tal com assegurava Oliva a Efe, la seva proritat és que «aquesta persona vagi a la presó».

Valérie Polarczyk i Guillaume Charpentier van denunciar a TV3 que el propietari no els va informar del tancament. Se'n van assabentar de casualitat per les xarxes socials. Havien avançat 8.000 euros, i han hagut d'improvisar amb rapidesa per celebrar la boda el dia que tenien previst, ja que han convidat una seixantena de persones de l'estranger. Han hagut de pagar de nou tot el convit.

D'altres, però, com el Mac Gálvez i l'Ana Sacristán, no organitzaran de moment cap cerimònia de celebració. Ja estan casats, des del mes de juny de l'any passat, però van ajornar el convit fins a enguany. Els va costar 15.000 euros, que alguns advocats els han dit que no recuperaran mai.

Van investigar, i en contacte amb altres parelles, van descobrir que l'empresa feia «serveis a mitges». «De moment, no farem el casament. Perquè, a part d'haver-se quedat tots els estalvis que teníem per a aquest dia, també s'ha endut totes les nostres il·lusions», explicaven a TV3.

Usuaris d'un mitjà comarcal hi diuen la seva: deutes, estafes, vicis

En el portal web del mitjà comarcal Capgròs.com, diversos usuaris han comentat la notícia referent a l'estafa de Paulo Tella. Més enllà de judicis, la majoria d'ells a favor, hi ha usuaris que relaten situacions viscudes amb ell. És el cas d'un treballador d'una empresa de manteniment, que assegura que encara no ha rebut la retribució per la feina feta i critica l'actitud «xulesca» i irrespectuosa del propietari del restaurant.

Una altra usuària confessa que el propietari de l'establiment deu diners a molta gent, ja des d'abans de la pandèmia, per la qual cosa rebutja qualsevol justificació vinculada a aquesta. «Treballadors, proveïdors, clients... s'ha aprofitat de molta gent per guanyar diners i ho ha deixat perdre tot pels seus vicis», escriu la usuària. D'altres es refereixen directament al «consum de substàncies».

Una altra persona directament afectada especifica que Paulo Tella, un «mentider compulsiu», segons ell, li deu 455 euros. Assegura, a més, que va ser el 23 de març quan Tella es va declarar en fallida. Tot i això, «seguia demanant diners i pressionant les parelles perquè li donessin més diners, sabent que no faria la celebració», explica. La indignació s'estén més enllà de les parelles afectades, entre persones que asseguren conèixer quin peu calça Paulo Tella.