Foto en primer pla del nen assassí

Eric, el nen de 13 anys que va abusar d'un de 4 i el va matar, en llibertat

El 17 de novembre, l'assassí confés de Derrick Robbie obtindrà la llibertat condicional amb 41 anys

Ningú als Estats Units oblida la cara d'Eric Smith, el nen pèl-roig de 13 anys que el 1993 va abusar d'un nen de 4 i el va assassinar a sang freda. En el judici, celebrat un any després, va afirmar amb un somriure psicopàtic que «sí», que «vaig gaudir durant l'assassinat». Aquest mes de novembre, 27 anys després d'entrar a la presó, en sortirà en llibertat condicional amb 41.

Un tribunal de Nova York va condemnar Eric per assassinat en segon grau el 1994. La pena establerta va ser d'entre nou anys i cadena perpètua, i si bé Eric ha demanat la llibertat condicional fins a onze vegades, els pares del difunt ho han aconseguit evitar sempre. Finalment, però, Eric tornarà a trepitjar carrer el 17 de novembre.

Eric, un nen amb un greu trastorn

Eric Smith va néixer el 22 de gener de 1980 al comtat de Steuben, a Nova York. Va créixer com un nen normal, i li agradava jugar amb els seus avis, Red i Edie. El seu avi el recorda com un nen divertit, que sempre els omplia de petons i abraçades.

Foto d'arxiu del nen
Eric patia la síndrome d'Amok, que genera atacs sobtats de violència extrema | Cedida

Però alguna cosa es va torçar en la conducta d'Eric. Quan va cometre el crim, els forenses van mirar d'entendre com un nen s'havia convertit en un assassí depravat. La resposta, la van trobar en un trastorn anomenat síndrome Amok.

Pastilles durant l'embaràs

Eric va ser víctima de bullying a l'escola i va desenvolupar una personalitat violenta. La Síndrome Amok es caracteritza per esclats de ràbia incontrolable que fan sentir, als qui ho pateixen, unes ganes irresistibles i sobtades de ferir i de matar.

A més, en el judici, un psiquiatre va explicar que la mare d'Eric va prendre un fàrmac contra l'epilèpsia durant l'embaràs, un fet que va poder causar problemes al fetus d'Eric. Però ni això ni el bullying escolar van servir per exculpar l'assassí.

El crim de l'infant pèl-roig

Els pares d'Eric van pensar que apuntar-lo un campament d'estiu l'ajudaria a relacionar-se amb altres nens. El 2 d'agost de 1993, l'infant es va allunyar amb la seva bicicleta i va veure un nen de 4 anys en un parc proper. Era Derrick Robie, que havia sortit a jugar a futbol prop de casa seva.

Foto en primera pla del nen assassinat
Derrick Robbie tenia 4 anys quan va ser assassinat | Cedida

Derrick portava amb ell un entrepà i un refresc, i era la primera vegada que sortia sol. Eric el va atreure a una zona boscosa, el va estrangular amb les seves pròpies mans i li va posar a la boca l'entrepà fet una bola. Després, va aixecar una pedra de dos quilos i la va llançar diverses vegades contra el cap del menor.

Una crueltat infinita

Derrick ja era mort, però el nen assassí va seguir ultratjant seu cos. Amb una pedra més petita li va provocar una altra ferida al pit, va vessar el refresc sobre el cadàver, li va abaixar els pantalons i li va introduir un pal al recte.

Quatre hores després, es va trobar el cos sense vida de Derrick. La policia sabia que Eric havia estat l'últim a veure'l amb vida, però el sadisme percebut semblava obra d'un adult. No obstant això, se'ls va gelar la sang quan el mateix Eric va confessar el crim sense mostrar cap indici de remordiment.

Muntatge amb fotos de la víctima i el botxí
Derrick i Eric, víctima i assassí | La Noticia Digital

Jutjat com un adult

Al lloc del crim, es van trobar les ulleres d'Eric, i al seu lavabo, sang de Derrick. Totes les proves ho confirmaven, i el seu es va convertir en un dels casos més mediàtics. Un any després, el 1994, va ser jutjat com un adult segons les lleis de Nova York.

L'estratègia de la defensa va consistir a demostrar que Eric no era plenament conscient dels seus actes. El seu advocat va argumentar que patia una síndrome explosiva intermitent provocada per l'assetjament escolar i la ira reprimida. «Vaig començar a creure que jo no era ningú, quan anava a l'escola anava a l'infern», va relatar l'acusat.

Els forenses van descriure Eric com un nen de baix coeficient intel·lectual i amb problemes d'autoestima. També tenia un defecte en les orelles causat pel medicament que prenia la seva mare durant l'embaràs, cosa que el va fer ser objecte de burles a l'escola.

Un assassí sàdic i despietat

El fiscal va presentar a Eric com un petit sàdic que havia gaudit cometent un crim a sang freda. L'actitud de l'infant durant el judici semblava corroborar aquesta versió. Va esbossar un somriure, i amb prou feines es va immutar, quan el jurat popular el va considerar culpable.

Eric no va mostrar cap penediment i va reconèixer que va gaudir durant l'assassinat. De fet, va afirmar que «per primera vegada, el dany li estava fent a un altre, i no a mi». Eric va ser tancat en un reformatori fins que va complir la majoria d'edat, el 2001, i després va ser enviat a la presó.

Sortirà al carrer amb 41 anys

El 2002, com a intern, Eric va complir les condicions per demanar la llibertat condicional, que se li ha negat en diverses ocasions. Com a condició li demanaven que es penedís dels fets, cosa que fins ara no havia passat. El passat 5 d'octubre, va tornar a demanar-la.

Eric Smith
Eric Smith sortirà al carrer amb 41 anys | Cedida

La junta de llibertat condicional ha analitzat els seus antecedents penals, el seu comportament, el risc que suposa per a la seguretat pública i les seves possibilitats de reinserció. El proper 17 de novembre sortirà al carrer: actualment té 41 anys.