Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un cordó policial

Erika, la dona assassinada pel seu ex davant dels seus fills de 13 i 17 anys a Espanya

La dona de 37 anys ha estat degollada per la seva exparella Óscar, de 42, i després ell s'ha tret la vida

Erika és la víctima número 36 de la violència de gènere a Espanya. El cadàver d'aquesta dona de 37 anys ha aparegut avui sense vida al costat del de la seva exparella, Óscar, a Vitòria. L'homicida, de 42 anys, l'hauria matat i després s'hauria suïcidat.

En el moment del crim, els seus dos fills de 13 i 17 anys estaven al domicili. El fill gran va trobar els cossos amb signes de violència i va avisar el servei d'emergències. L'Ertzaintza va determinar des del primer moment com a principal hipòtesi el crim masclista.

Al voltant de les 7 d'aquest matí, els agents han entrat a la casa situada al barri de Sansomendi. A prop d'allà hi ha la fàbrica Mercedes-Benz, on treballaven les dues víctimes. En un ampli pati envoltat d'edificis es troba el domicili en qüestió.

Ja feia temps que no eren parella

La policia va trobar dos cossos, els d'una dona de 37 anys i els d'un home de 42, amb evidents signes de violència. Pel que sembla, l'agressor hauria degollat al seu ex i s'hauria clavat el mateix ganivet al pit. Tot va passar a la mateixa casa, on hi havia els seus dos fills menors.

La notícia ha causat un profund dolor i consternació a l'entorn. Els que coneixien a la parella asseguren que ja feia temps que no eren parella, i que ell no ho acceptava. Una vintena de familiars i coneguts s'han acostat fins al lloc amb molt dolor.

La policia tracta el cas com un crim de violència de gènere. El nom d'Erika ja s'ha afegit a les altres 1.113 dones assassinades al país des de 2003.

Com han succeït els fets

Segons les primeres dades, el crim s'ha produït aquest matí a primera hora. L'agressor ha tancat a la seva exparella en un balcó de la casa i l'ha degollat amb un ganivet de cuina. Després s'ha fet uns talls al coll i finalment s'ha clavat el mateix ganivet al pit, a l'altura del cor.

Els dos fills de la parella han avisat els equips d'emergència. Quan han arribat han trobat la dona morta i a l'home amb un fil de vida. Tot i això, ja havia perdut molta sang i tots els intents de reanimar-lo han sigut insuficients.

Tot i que ja feia temps que Erika i Óscar no feien vida junts, ell no acceptava la separació. De fet, havia manifestat alguna vegada al seu entorn més íntim que la mataria. Segons la policia no hi havia denúncies prèvies per maltractaments, però l'home ha acabat complint la seva venjança.

La separació, el moment més perillós

Els experts en violència de gènere expliquen que els tràmits de separació són un dels moments de major risc. Segons adverteix la mateixa policia, quan elles adverteixen que marxen és quan el perill augmenta. Una de cada quatre condemnes per violència de gènere tenia com a origen la separació.

La mort d'Erika ha causat una gran consternació no sols en el seu entorn, sinó també en la societat. Ja fa temps que la violència de gènere és una de les principals xacres del nostre país. I amb la pandèmia, el problema s'ha intensificat.

El confinament va suposar un doble càstig per a moltes dones que es van veure tancades amb el seu botxí les 24 hores del dia. Però d'altra banda, la fi de l'estat d'alarma també va comportar un repunt de la violència masclista. Els agressors sentien que perdien el control sobre les seves víctimes.

L'alcalde de Vitòria, Garka Urtaran, ha condemnat el crim a través d'un missatge de Twitter: «Molt consternat pel que ha passat a Sansomendi. La meva rotunda condemna aquest nou succés de violència masclista que assassina dones i destrossa la vida de menors i d'altres familiars i amistats properes».