Primer pla Ernesto Hidalgo

Ernesto, el DJ de només 39 anys que ha mort de la pitjor manera possible

Ernesto, músic i productor, va morir ofegat

La crisi migratòria que suporta Cuba ha deixat un altre mort. Es tracta del DJ Ernesto Jorge Hidalgo Mariño, de 39 anys. Aquest músic i productor va morir ofegat quan intentava arribar als Estats Units.

Des de fa anys residia a Mèxic, i la seva intenció era emigrar al país nord-americà de manera irregular a través de les platges de Tijuana, recull Cibercuba. En aquesta zona, les autoritats van aixecar fa temps un mur fronterer al mar a uns 100 metres de la costa.

Aquest mitjà ja havia informat abans del cas d'un migrant que havia intentat arribar a aquestes costes i que va acabar desapareixent. Segons les fonts que tenen, tot apunta que aquesta persona podria ser DJ Ernesto.

Era un professional molt reconegut al seu país. El periodista Michel Fernández el considerava «un dels màxims exponents de la música electrònica a l'orient de Cuba». Ha assenyalat que la «notícia de la seva mort ha trencat l'escena artística a l'illa».

Ha explicat que gràcies al «rigor i a la constància a la seva obra es va convertir no només en un DJ i productor d'alt nivell, també en un fundador». I és que es va encarregar de posar en marxa el grup 'Electrozona' i també va crear les 'Electro Romerías'. Era un espai per promocionar les obres dels DJ cubans durant les romeries del maig.

Ernesto Hidalgo treballant DJ
Ernesto Jorge Hidalgo treballant de DJ a una sala | Facebook

Va fer tot el possible perquè la música tingués un espai a la vida de Cuba i els professionals poguessin disposar d'un espai. Expliquen que «la seva obra darrere de les màquines sempre va aixecar el públic que segueix l'electrònica».

Un altre periodista com Carlos Melián també va tenir paraules d'afecte cap a Ernesto. «Les mostres de dolor em confirmen que tots sentíem la mateixa fascinació per ell. És una de les persones més autèntiques i enginyoses que vam conèixer», va escriure a les seves xarxes socials.

Assenyalava que «puc parlar en plural per d'alguna manera abraçar els meus amics que ho ploren. Tenia una gran intel·ligència.

Explica que quan es va assabentar que havia marxat a viure a Mèxic es va adonar que el lloc d'on era originari, «va quedar buit». És la mateixa sensació que va experimentar ara quan va conèixer la notícia de la pèrdua.

El defineix com una persona «massa alegre, intel·ligent i noble». Segons la seva opinió, era «un noi que condensava l'alegria d'una època i ens salvava de la grisor i mediocritat de Cuba».

DJ Ernesto Jorge Hidalgo
El DJ va morir quan intentava arribar a la costa dels Estats Units | Facebook

Melián creu que no exagera si responsabilitza el músic dels anys d'alegria a Holguín. Es tractava «d'un dels executius d'aquesta felicitat perquè vivia al 'flow' que desitgem».

Missatges d'afecte cap a Ernesto

La seva amiga, la productora musical, Dayana Prieto, també va voler rendir tribut a Ernesto al seu perfil de Facebook. Va començar dient que «sento un dolor immens que no deixa espai per a l'acceptació».

Sospita que Holguín «no tornarà a tenir un altre pèl-roig ballant fins a l'alba amb la seva música tecno, lluitant per un espai per crear música».

Es considerava un personatge «autèntic», que adorava «el seu pare artista, més que el seu pare president de la Unió d'Escriptors i Artistes. Estava orgullós del seu cognom».

Sosté que Ernesto no va morir, el «van matar els seus somnis com a tants joves a Cuba». Des de començament d'any, 48 migrants han perdut la vida al riu Bravo en el seu intent per arribar als Estats Units. Aquest DJ tan estimat passa a ser un més en aquesta llista.