Muntatge amb fotos del l'assassí amb la guàrdia civil.

L'error garrafal que va condemnar en Jordi, el nen d'11 anys assassinat pel seu pare

Un jutjat va ratificar la custòdia compartida sense saber que un altre havia suspès el règim de visites per maltractaments

La tragèdia per l'assassinat d'un nen a mans del seu pare a Sueca (València) ha consternat a tot el municipi. Antonio, de 48 anys, va matar el seu fill Jordi, d'11, aprofitant el règim de visites. Tot i això, tenia una ordre de la seva dona per maltractaments.

Segons ha explicat el Tribunal Superior de Justícia, la justícia va suspendre el règim de visites del pare l'agost del 2021. Tot i això, un mes més tard un altre jutjat va permetre la custòdia compartida contemplada en la demanda de divorci. Sembla que tot això és conseqüència d'un error de coordinació.

El jutge que va concedir la custòdia compartida no coneixia l'existència d'un procediment penal per maltractaments. Tampoc sabia que un jutjat havia suspès el règim de visites al pare un mes abans. Aquests errors, i un possible excés de confiança, van acabar en tragèdia aquest cap de setmana passat.

Les decisions judicials

Segons ha explicat la mateixa família, la mare de Jordi feia temps que era víctima de maltractaments per part del seu marit. Al juliol, tots dos van presentar una demanda de divorci de mutu acord al jutjat d'instrucció número 5 de Sueca. La justícia va establir la custòdia compartida del nen.

Muntatge amb fotos de l'assassí amb un familiar de Jordi.
La família de Jordi ha explicat els detalls del succés | Catalunya Diari

Un mes després i convençuda per la família, la mare del nen va presentar una denúncia per maltractaments contra el seu marit. El jutjat d'instrucció número 4 de Sueca va realitzar un judici ràpid i va condemnar Antonio per violència de gènere. A més, es va decretar una ordre d'allunyament de la seva exdona.

La sentència amb data del 12 d'agost va ser acceptada per les parts i va concedir la custòdia del menor a la mare. Segons la sentència, se suspenia qualsevol règim de visites del pare i se l'obligava a passar-li una pensió de 200 euros. Al setembre, tots dos van tornar al jutjat per ratificar el divorci del mes de juliol.

Un error de coordinació

És aleshores quan es produeix l'error de coordinació perquè el jutge que es va fer càrrec d'aquesta sentència no sabia de l'existència de maltractaments. Ningú, ni la part interessada ni els òrgans de justícia van informar el jutge de què havia passat un mes abans. Per això va ratificar el règim de visites tal com s'havia acordat.

L'error de coordinació entre ambdós va fer que aquest últim jutge aprovés el règim de visites. Això va permetre a Antonio seguir veient el seu fill malgrat haver estat acusat per maltractaments. El pare va fer creure a l'entorn que mai faria mal al nen i ningú va veure venir la tragèdia.

Segons va explicar la família, l'Antonio mai va mostrar un caràcter violent cap al nen i a en Jordi li agradava passar temps amb el seu pare. A més, com tots els maltractadors, va manipular a la seva exdona perquè pensés que era una bona persona. I va aprofitar la seva situació per planejar la seva venjança.

Insistia molt a veure el nen

Divendres passat Jordi va fer 11 anys, i Antonio havia demanat passar unes hores amb el seu fill per celebrar-ho. La família del menor ha confirmat que feia dies que insistia a veure el seu fill, però que ningú va imaginar el que havia planejat. Va ser diumenge quan la mare va començar a preocupar-se de veure que no contestava en Jordi.

Imatge del moment en que se'n van emportar el cadàver del nen.
Moment en què es van emportar el cadàver del nen | EDUARDO RIPOLL

La Guàrdia Civil va trobar el nen mort dins de la casa, amb ferides d'arma blanca. Antonio es troba detingut com a presumpte autor de la mort del seu fill, i ara tots es pregunten si es podria haver evitat. El que és clar és que al voltant d'aquesta tragèdia hi ha una successió d'errors.

Jordi és la primera víctima menor d'edat de violència vicària a Espanya aquest 2022. És un altre tipus de violència de gènere perquè els progenitors hi fan mal als seus fills per castigar les seves parelles o exparelles.