A la piscina natural d'Hermigua, a La Gomera, es va viure un episodi tràgic el passat diumenge 13 de març. El Centre Coordinador de Seguretat i Emergències de Canàries 112 va informar de la mort d'una nena alemanya de tan sols 9 anys.
Al seu costat hi havia el seu pare, un home de 56 anys que va ser arrossegat per una onada. Tot seguit, van ser traslladats a l'hospital de manera immediata, però, tot i això, la menor no havia perdut la vida tal com van informar des del 112. El seu pare, en canvi sí que va morir per ofegament.
Pare i filla van ser arrossegats per les onades
La desesperació es va apoderar de l'equip d'emergències traslladat a la zona del Pescante a La Gomera. Allà, van localitzar els cossos d'una nena i d'un home a l'interior de la piscina natural d'Hermigua.
La zona estava tancada per perill de despreniment, i salvament no va dubtar a llançar-se al mar per intentar salvar-los la vida. Un dels agents de la Guàrdia Civil va nedar prop de seixanta metres fins a la nena i el pare.
Un cop a l'interior de la piscina, l'onatge va impedir el rescat per mar i l'agent va optar per intentar mantenir el cap de la nena fora de l'aigua. A prop d'ells, a les roques, hi havia un altre agent que va ajudar a treure-la de la piscina natural.
Un cop fora, li van fer les maniobres de reanimació aconseguint que expulsés l'aigua i recuperés els signes vitals. Minuts després, una ambulància va traslladar la menor a l'Hospital de la Candelaria, a Tenerife, en estat crític. Més tard, un helicòpter de Salvament Marítim va rescatar el cos sense vida del seu pare, que havia estat arrossegat per una onada.
Comuniquen la mort de la nena de 9 anys per error
El Centre Coordinador de Seguretat i Emergències de Canàries ha hagut de rectificar en comunicar per error la mort de la nena. La menor d'origen alemany va ser donada per morta quan en realitat es trobava en estat crític.
El seu pare, en canvi, un home de 56 anys que també era a la piscina natural sí que va acabar perdent la vida. El balanç de morts per ofegament a les Canàries s'ha hagut de tornar a comptabilitzar amb un total de cinc morts.
La majoria dels ofegaments tenen en comú la imprudència. Els avisos per fort onatge estaven vigents i els banyistes van fer cas omís endinsant-se al mar. El cap de setmana passat, els forts vents i les onades de fins a cinc metres van provocar una alerta del Govern canari.
De fet, el 80% de les morts per ofegament són causades pels banyistes que es fiquen al mar amb les aigües en molt mal estat. És més, un gran nombre són estrangers. «Majoritàriament, les víctimes mortals implicades en els incidents del cap de setmana passat eren estrangeres», expliquen.
Des de les Canàries, insisteixen que les seves costes «no són perilloses», però que cal tenir en compte els avisos per corrents o mal onatge.
D'altra banda, una altra de les coses que cal tenir en compte són els perills que s'amaguen a les piscines naturals. Per a qui no conegui el comportament dels seus corrents, es poden convertir en autèntiques «trampes mortals», adverteix Sebastián Quintana.
De la mateixa manera, també ressalten els perills que s'amaguen a les zones rocoses de les costes. L'onatge sol ser més intens en aquests llocs i es corre el perill de ser arrossegats per les onades i els corrents. A més de patir forts traumatismes que podrien provocar commocions i amb això, la mort.