Imatge d'un comboi del servei de Rodalies de Catalunya.

Una esllavissada provoca el descarrilament d'un tren de Rodalies

Els fets han tingut lloc en un comboi de l'R3 que circulava pel tram entre Planoles i Ribes de Freser i no ha provocat ferits

Ensurt a primera hora del matí a la xarxa ferroviària catalana. Pocs minuts després de les set del matí, una esllavissada sobre la via ha provocat el descarrilament d'un tren de la línia R3 en el tram entre Planoles i Ribes de Freser, a la comarca del Ripollès. Segons ha informat Renfe, el tren afectat feia la ruta entre Puigcerdà, des d'on havia sortit a les 6.21 hores, i Barcelona.

Al comboi hi viatjaven 12 viatgers, que han resultat il·lesos, igual que el conductor del tren. En aquest sentit, tots ells han estat evacuats en autobús i transbordats cap al seu destí per carretera. Així mateix, l'operador ferroviari ha explicat que està gestionant un servei alternatiu per carretera entre les estacions de Ribes de Freser i Planoles per a la resta de serveis de l'R3 mentre la via estigui tallada.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat fins al lloc dels fets set dotacions terrestres per ajudar en les tasques de neteja de la via per poder posar el tren en els eixos.

Diversos blocs de pedra a la via

Segons ha explicat l'ACN, el tren circulava a un màxim de 50 km/h, com estableix la normativa en aquest punt, quan el conductor ha vist diversos blocs de pedra a l'entrada del túnel i ha activat el fre d'emergència. Malgrat que el maquinista ha accionat el fre, el comboi ha recorregut diversos metres de via i ha quedat aturat a l'interior del túnel, on ha descarrilat per l'eix de davant.

Tècnics d'Adif s'han desplaçat al punt de la incidència per avaluar els danys a la infraestructura i les causes de l'esllavissada. Per la seva part, Protecció Civil de la Generalitat ha activat inicialment la prealerta del pla Ferrocat —que ha finalitzat a dos quarts d'onze del matí—.