Fotomuntatge de Manuela Torres i Virginia Guerrero, les adolescents del cas Alcàsser de Palència

Una espectadora aconsegueix reobrir el cas Alcàsser de Palència

Les nenes tenien 13 i 14 anys quan van desaparèixer el 23 d'abril de 1992 fent autoestop quan tornaven de festa

Manuela Torres, de 13 anys, i Virginia Guerrero, de 14, van desaparèixer sense deixar rastre. Va ser a l'abril de 1992, però el cas va quedar eclipsat pel crim d'Alcàsser. En tots dos casos hi ha coincidències sorprenents, però aquest succés va quedar en l'oblit.

Les dues amigues van anar a una festa a 30 quilòmetres de casa i en tornar van fer autoestop. Mai es va tornar a saber res d'elles. A Míriam, Toñi i Desirée, les adolescents del cas Alcàsser, també les van segrestar mentre feien autoestop per anar a una discoteca.

La desaparició de Manuela i Virginia va caure en l'oblit. Ara, però, el conegut com a cas Alcàsser de Palència ha tornat a l'actualitat gràcies a un programa de televisió. Hi ha noves pistes que han ajudat a reobrir el cas.

La seva història va aparèixer al programa 'Viva la Vida' de Telecinco, i els detalls van cridar l'atenció d'una espectadora. En aquella època, al mateix lloc, va viure una situació igual amb una amiga. El seu testimoni ha estat clau per a rescatar aquest succés de l'oblit i de la impunitat.

Cas Alcàsser de Palència: La desaparició de Manuela i Virginia

El 23 d'abril de 1992, Virginia va demanar diners a la seva mare per a comprar un pastís. Aquella tarda, suposadament, havia d'anar a una festa d'aniversari al seu poble, Aguilar de Campo (Palència). Però ella i la seva amiga Manuela tenien altres plans: van pujar a un tren direcció Reinosa (Cantàbria).

Se'n van anar de festa a 30 quilòmetres de casa sense dir-ho als seus pares. Una criaturada que els va sortir cara, perquè van tornar fent autoestop i mai més es va tornar a saber d'elles. La principal hipòtesi és que algú les va recollir i les va segrestar.

Virginia havia nascut a Aguilar i era «bona, tímida i tranquil·la». Manuela havia arribat de França amb la seva mare, recentment separada del seu pare. La difícil situació que passava la va unir a Virginia i a la seva família, que la van ajudar a integrar-se al poble.

La nit dels fets van estar a la discoteca Cocos i en una zona de bars de Reinosa. Un testimoni assegura haver-les vist fent autoestop a prop d'una fàbrica de galetes. Eren les nou del vespre, i tenien intenció de tornar a casa fent autoestop.

En veure que les nenes no tornaven, les famílies van denunciar la desaparició a la Guàrdia Civil. Però en aquella època els protocols estaven desfasats, i la cerca no va començar fins al cap de 48 hores. Un lapse de temps que va poder ser crucial per al desenllaç de l'esdeveniment.

Una germana de Virginia recorda la frase que li va dir un agent: «Se n'han anat de festa, ja tornaran quan vulguin». Un altre va dir a la mare de Manuela que «no són hores de molestar ni de posar-se a buscar a ningú».

Pistes falses i cas arxivat

Amb la investigació ja en marxa, va aparèixer una dada crucial: les nenes haurien pujat a un Seat 127 blanc amb matrícula de Valladolid. Això mai no es va arribar a demostrar, però es van investigar diversos cotxes d'aquesta marca a la zona. Les indagacions no van donar resultat.

El cas va adquirir rellevància quan va aparèixer a 'Quién sabe dónde', el popular espai de televisió que presentava Paco Lobatón. A les famílies els van començar a ploure trucades de gent que deia haver vist Manuela i Virginia. Algunes vegades eren simples errors; d'altres, només ganes de fer mal.

A l'octubre de 1994 van trobar dos cranis prop del lloc on van desaparèixer les nenes. Però les anàlisis forenses van descartar que fossin de Manuela i Virginia. Tres anys després van trobar dues joves semblants a Madrid, però tampoc no eren elles.

Després de diverses pistes falses i una investigació erràtica, el cas va quedar arxivat al jutjat de Cervera de Pisuerga. Durant aquest temps, les famílies han intentat passar pàgina i seguir amb les seves vides. Però mai han perdut l'esperança de trobar les noies.

La pitjor part se la va emportar el pare de Manuela, José, que va tornar de França després de la notícia de la desaparició. L'home va embogir i va haver d'ingressar a un psiquiàtric. «Mai més va tornar a ser el mateix», explica la mare de Manuela, amb la qual va reprendre la relació poc després.

La televisió ajuda a reobrir el cas

El mes de febrer, una espectadora de Telecinco va empassar la saliva quan va escoltar el relat dels fets a 'Viva la Vida'. S'assemblava molt al que ella havia viscut a la mateixa època amb una amiga. Una experiència que ara s'ha atrevit a explicar i que ha ajudat a reobrir el cas.

Segons ha narrat, ella i la seva amiga estaven esperant un taxi per a tornar a casa de nit després de sortir de festa. Un desconegut es va oferir a portar-les amb cotxe. Però enlloc de seguir el camí habitual, va agafar un desviament i es va anar allunyant cada vegada més.

Va ser llavors quan una de les joves va provocar un cop de volant que va acabar amb el cotxe fora de la via. D'aquesta manera, van aconseguir desfer-se del presumpte segrestador i tornar a casa sanes i estàlvies. Però, com que aquella nit havien sortit sense el consentiment dels pares, no van denunciar els fets.

Aquesta espectadora de Telecinco va acudir a la Guàrdia Civil per a explicar el que li va ocórrer fa més de 30 anys. El conductor ja ha estat detingut i intenten aclarir si va tenir alguna cosa a veure amb la desaparició de Manuela i Virginia. Així, per pura casualitat, un cas enterrat en l'oblit podria acabar veient la llum.