Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'avió desaparegut a la península de Kamchatka

S'estavella un avió amb 28 passatgers a bord després de desaparèixer

L'An-26 va deixar de comunicar-se amb la torre de control i ha aparegut al mar prop de la península russa de Kamtxatka

Les autoritats russes buscaven aquest matí, 6 de juliol, un avió amb 28 persones a bord. Va desaparèixer sense deixar rastre a la península russa de Kamtxatka. La torre de control va perdre el senyal de l'aeronau, un Antonov An-26.L'avió tenia previst viatjar de Petropavlovsk a Palana, dins de Rússia. Segons un portaveu del servei regional d'emergències, l'avió no va respondre als controladors a l'hora prevista, i es va donar per desaparegut.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'avió viatjava amb 22 passatgers i 6 membres de la tripulació. Entre la llista de passatgers hi havia un infant. Es va decidir activar un ampli dispositiu de recerca i rescat en què van intervenir dos helicòpters i un avió.

L'aparell en qüestió és un bimotor turbohèlix de 1982, i la seva llicència expirava aquest 30 d'agost. Havia enlairat de la capital de Kamtxatka, Petropavlovsk, a l'extrem oriental del país. El seu destí era Palana, a 674 quilòmetres i una hora de vol.

Inicialment no hi havia constància que l'aparell hagués caigut. El pilot va deixar d'enviar senyals quan es disposava a aterrar. Passats els minuts, la intranquil·litat es va anar apoderant de les autoritats.

Després d'analitzar les circumstàncies, els responsables van posar sobre la taula un possible accident al mar Okhotsk. L'avió s'hauria precipitat quan volia aproximar-se a l'aeroport de Palana.

El comitè d'instrucció de la regió va obrir un procés penal contra l'aerolínia per haver violat les normes de navegació. Es va iniciar una investigació per aclarir les responsabilitats penals. La prioritat número u era trobar l'aeronau.

Troben l'avió sinistrat al mar

Finalment, els serveis d'emergència russos van localitzar el lloc on havia caigut l'An-26. Es tracta d'una zona propera a la península de Kamtxatka, al mar. Els efectius han iniciat les tasques de rescat, però no s'espera que hi hagi supervivents.

Després de la troballa de l'aeronau s'especula que l'avió podria haver patit danys, però també s'estudia la possibilitat d'inclemències meteorològiques.

D'una banda hi ha la sospita que l'aerolínia va violar les normes de navegació. Però d'altra banda hi ha referències de núvols densos, boira i mala visibilitat. Totes les possibilitats continuen obertes.

Diversos accidents aeris a Rússia

Rússia acumula diversos sinistres aeris en els últims anys. Durant aquestes últimes dues dècades, les companyies del país han renovat les seves flotes per millorar la seguretat. 

Habitualment hi ha problemes de manteniment i infraccions de la normativa. Cal recordar l'últim accident del maig de 2019 en què 41 persones van morir quan es va incendiar l'avió en què viatjaven.

Es tractava d'un Superjet de l'aerolínia Aeroflot que intentava aterrar a l'aeroport Sheremetyevo de Moscou. Pocs mesos abans, un Antonov An-148 es va estavellar en enlairar-se també a Moscou. En aquell sinistre van morir 71 persones.

En aquest últim cas la investigació va concloure que es tractava d'un error humà. Però Rússia acumula també freqüents problemes tècnics. 

En el cas de l'avió sinistrat que s'ha trobat avui, la prioritat és rescatar la tripulació per si pogués haver-hi algun supervivent. A continuació s'hauran d'aclarir les circumstàncies del succés. Amb tot això, s'escriu una nova pàgina de la crònica negra en els múltiples accidents d'aviació al país rus.