Eusebio García Flores somrient a càmera

Eusebio, el guàrdia civil mort que ningú pot oblidar: casat i amb tres filles

Va morir al sortir de la via quan cobria el dispositiu de seguretat de la Volta Ciclista a Espanya el 2014

Han passat set anys, però per als amics, companys i familiars d'Eusebio García Flores sembla que va ser ahir. El 8 de juny de 2014, el guàrdia civil va morir mentre cobria el dispositiu de seguretat de la Volta Ciclista a Espanya. Aquest any, els seus éssers estimats han volgut retre-li un sentit homenatge.

Aquest any és el primer en què la Volta passa per Albacete des que va morir Eusebio. Per aquest motiu, els seus amics i familiars han reviscut amb especial intensitat la tragèdia de fa set anys. El recorden com un company excepcional, un gran pare de família i una persona compromesa amb la seva feina.

A més del record especial que han tingut cap al mort, l'Associació Unificada de Guàrdies Civils d'Albacete l'homenatja cada any. Ho fan amb el certamen de fotografia que porta el seu nom i que serveix per a donar reconeixement a tots els uniformats. Eusebio s'ha convertit, doncs, en tot un referent a la seva terra.

El fet tràgic va tenir lloc durant la Volta Ciclista a Espanya el 2014. El manxec formava part de la Unitat de Mobilitat i Seguretat Viària (UMSV) de la Guàrdia Civil i va morir al sortir de la carretera. Va ser en el descens del port de la Cobertoira, a Asturas. L'impacte va ser brutal i va morir a l'acte.

Va sortir de la via en un tram recte

L'accident es va produir a les tres de la tarda, dues hores abans de finalitzar l'etapa reina. De fet, molts dels participants no es van assabentar de la trista notícia fins que van arribar a la meta. La mort del guàrdia civil va causar una gran consternació en el cos armat i en l'organització de la competició.

El sinistre es va produir en un tram recte sense aparents complicacions, fet pel qual es va obrir una investigació. Altres motoristes de la Guàrdia Civil i equips d'emergència van ser els primers a auxiliar Eusebio, però ja era mort.

Eusebio tenia 41 anys i era un experimentat conductor que s'havia tret la llicència de motorista de la Guàrdia Civil el 2001. «Era el segon any que Eusebio García formava part de la unitat. Va patir una sortida de la via amb fatal desenllaç», recorda el tinent Javier Baraja.

Cada any recorden Eusebio García

Eusebio va morir en la setzena etapa de la Volta Ciclista, que va partir de San Martín del Rey Aurelio i va recórrer 160 quilòmetres fins al port de la Farrapona. Ell integrava el grup de motoristes encarregats d'obrir camí a l'escamot.

Per a vetllar per la seguretat de la prova, la Guàrdia Civil desplega a la Volta un contingent de 128 agents. Entre ells hi ha membres de la unitat de Trànsit, motoristes i unitats de reserva. La seva tasca és garantir la seguretat dels participants durant les 21 etapes del circuit.

«L'any passat vam rendir un sentit homenatge al nostre company perquè la Volta va tornar a passar pel lloc on va morir», explica la Guàrdia Civil. Aquest any, amb motiu del pas de la Volta per Albacete, volien dedicar-li un acte especial. «Volem lliurar algun detall als seus familiars», van dir.

Aquest dimecres, al carrer Vicente Aleixandre d'Albacete, companys d'Eusebio van tornar a recordar-lo. Va ser en el mateix lloc on va exercir durant anys com a guàrdia civil i en la mateixa competició on va deixar la seva vida, tot i que a centenars de quilòmetres de distància.

El mateix any que va morir, els ciclistes de la Volta van voler tenir un gest cap al guàrdia civil mort i per això van donar els premis de l'etapa 16 a la seva vídua. Aquesta donació es va fer a través de l'Associació de Ciclistes Professionals (ACP).