IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'exèrcit espanyol treu pit a Barcelona amb una jornada de portes obertes al Bruc

Durant tot el cap de setmana (de 10 a 20) es poden visitar les unitats i els carros de combat al pati d'armes del quartel militar de Pedralbes | Un comissari dels Mossos, el màxim representat de la Generalitat

Un vehicle reforçat de l'Exèrcit de Terra amb una bandera espanyola.
Un vehicle reforçat de l'Exèrcit de Terra amb una bandera espanyola. | Guillem RS

El Dia de les Forces Armades, la festa major dels tres exèrcits, se celebra aquest cap de setmana a Barcelona amb una jornada de portes obertes al quarter militar del Bruc, a Predalbes, a 50 metres de la Diagonal. Dissabte i diumenge, de les 10 del matí a les 8 del vespre aquest gran edifici militar obre les seves portes i el seu pati d'armes per mostrar les diferents unitats militars de les quals disposen desplegades a Catalunya i també arreu de l'Estat.

L'exèrcit de prop, fotos i banderetes

Un helicòpter Tigre de combat o un gran tanc Leopardo com a joies de la corona; llança míssils, jeeps militars, ambulàncies de campanya o una cuina portàtil per abastir els militars quan estan de maniobres, alguns dels vehicles que es poden visitar i que amables militars n'expliquen tots els detalls. Una oportunitat única per visitar el Bruc i també conèixer més detalls de les unitats dels exèrcits de terra, aire i mar. Els més petits -o no tant- poden pujar als carros de combat o agafar les armes —sense munició i lligades en una taula, per evitar ensurts— que fan servir els soldats espanyols a les missions internacionals, la majoria de pau, arreu del món.

Un dels carros de combat al Bruc, a Barcelona.
Un dels carros de combat al Bruc, a Barcelona. | Guillem RS

La Guàrdia Civil, per la seva vinculació militar, també tenen un lloc en la jornada de portes obertes del Bruc d'aquest cap de setmana. Una exposició estàtica de les unitats de trànsit, del medi natural, de desactivació d'explosius, de submarinisme i la més visitada, la d'ordre públic. Agents de l'Agrupación de Reserva y Seguridad (ARS), especialistes en control de masses i intervenció, de la Guàrdia Civil expliquen als visitants el material antiavalots i armes que porten. «Són els de l'1 d'octubre» deia un patriòtic pare al seu fill, mentre escoltaven les explicacions d'un caporal.

Demostracions durant tot el dia

Durant tot el cap de setmana, a més de les exposicions, també s'han programat demostracions de lluita personal cos a cos, de desactivació d'explosius i de treballs amb guies canins. Es van repetint, al pati d'armes del quarter militar del Bruc, cada tres o quatre hores. Està prevista també una jura de bandera, cada dia abans de tancar, sobre les vuit del vespre.

Propaganda militar

Les jornades de portes obertes són un clar exercici de propaganda de l'exèrcit. La majoria de les operacions públiques en territori estatal són operacions de propaganda, sigui per la captació de nous soldats o per acostar les forces armades a la població per aconseguir més acceptació social. Ningú descobreix la sopa d'all. Des d'explicar les operacions internacionals que fan els tres exèrcits fins a donar a conèixer què mengen els militars i les unitats més curioses, com la d'operacions psicològiques, fins a repartir banderes espanyoles entre els xiquets i xiquetes que visiten el quarter, tot suma. S'espera que durant el cap de setmana hi passin unes 14.000 persones.

En la inauguració, que s'ha fet aquest divendres al vespre, hi han assistit diversos comandaments dels diversos exèrcits a Catalunya, comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i l'ha presidida Emilio Ablanedo, el subdelegat del govern espanyol a Barcelona, el segon d'Enric Millo.

Els únics representants de la Generalitat de Catalunya han sigut el comissari Porcuna, sotscap de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona (RPMB), i un sotsinspector de la mateixa comissaria. Els dos comandaments també han participat, en formació, a les vuit del vespre, a l'acte d'arriament de la bandera espanyola i d'homenatge als caiguts per Espanya.

Porcuna, d'esquena, durant la visita oficial a la jornada de portes obertes.
Porcuna, d'esquena, durant la visita oficial a la jornada de portes obertes. | Guillem RS

Les joies de la corona: Tigre i Leopardo

Els assistents a les jornades de portes obertes del quarter militar del Bruc poden veure de prop dues de les joies de la corona de l'exèrcit espanyol; l'helicòpter de combat Tigre, considerat un dels millors del món, i un blindat de combat Leopoard 2E.

L'helicòpter que està exposat a Barcelona va arribar a principis de setmana a la capital catalana i és un dels 24 que té l'Exèrcit de Terra espanyol. El Leopoard 2E, el tanc exposat al centre del pati d'armes i que es pot visitar i pujar-hi, és una adaptació Leopard 2A6 alemany i té un cost de gairebé 11 milions d'euros.

El carro de combat Leopoardo al centre del pati d'armes del Bruc.
El carro de combat Leopoardo al centre del pati d'armes del Bruc. | Guillem RS
 

El Tigre de l'Exèrcit de Terra al centre del pati d'armes del Bruc.
El Tigre de l'Exèrcit de Terra al centre del pati d'armes del Bruc. | Guillem RS

Comentaris

envia el comentari