Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'una infermera vacunant un home gran

Expliquen les causes de la mort de les dues persones vacunades amb Moderna

Ha passat al Japó, on acaben de retirar un altre milió de dosis de Moderna

El ministre de Sanitat del Japó, Tamura Norihisa, fa unes hores ha aclarit per què al país van morir dues persones que s'havien vacunat amb Moderna. Aquestes persones no van rebre la vacuna del lot que les autoritats japoneses van eliminar per contaminació, sinó d'un altre suspès per precaució.

Segons ha assegurat a la cadena pública NHK, les vacunes que es van utilitzar per a aquests ciutadans no pertanyien al lot on es van trobar les suposades «substàncies metàl·liques» que van contaminar la vacuna.

El govern nipó va cancel·lar l'administració dels lots de Moderna després de trobar substàncies estranyes al lot 3004667. Aquests lots s'havien produït en centres de la companyia farmacèutica Rovi a Espanya.

No obstant això, les autoritats del Japó han frenat l'ús dels vials dels lots 3004734 i 3004956, encara que no s'hi ha detectat cap substància perjudicial.

Aquests lots es van elaborar utilitzant la mateixa línia de producció que l'empresa espanyola Rovi, que és l'encarregada de l'ompliment i envasat de la vacuna de Moderna per als clients de fora dels Estats Units.

Tamura Norihisa ha admès que encara no sap si hi ha una relació entre les morts i la vacuna, però ha assegurat que hi haurà una investigació concreta per a esbrinar les causes d'aquestes dues morts tan estranyes.

En tots dos casos, les morts es van produir al tercer dia de la vacunació

Dijous passat, 26 d'agost, les autoritats sanitàries del Japó van suspendre l'ús d'1,63 milions de vacunes de la farmacèutica nord-americana Moderna després de detectar substàncies estranyes en algunes de les dosis.

Les dues persones que van perdre la vida, un home de 30 anys i un altre de 38, van ser inoculats amb aquestes dosis abans que es prengués la decisió de retirar-les. El primer es va vacunar el 15 d'agost i l'altre, el dia 22. En tots dos casos, el desenllaç fatal va tenir lloc al tercer dia d'haver rebut la vacuna.

«És poc probable que les substàncies estranyes hagin provocat les morts sobtades»

El govern japonès havia dit que no s'havien detectat problemes de seguretat ni d'eficàcia en aquesta vacuna. Actualment, s'estan investigant les causes de les dues morts. «Segons el meu punt de vista, és poc probable que les substàncies estranyes hagin provocat directament les morts sobtades», va dir Takahiro Kinoshita, metge i vicepresident de Cov-Navi, un grup d'informació sobre vacunes.

«Si les substàncies contaminades fossin tan perilloses com per causar la mort d'algunes persones, probablement moltes més haurien patit símptomes després de la vacunació. No obstant això, definitivament cal que s'investigui més per a avaluar el dany de les dosis en qüestió», va explicar.

Antecedents al Japó amb l'ús de la vacuna Moderna

El Japó prèviament va anul·lar l'ús d'1,63 milions de dosis de Moderna que s'havien enviat a uns 900 centres de vacunació del país perquè Takeda Pharmaceutical va rebre informes sobre la presència de contaminants en algunes dosis.

Unes 500.000 persones van ser inoculades amb aquestes vacunes, tal com ha dit Taro Kono, que és el ministre que està a càrrec de la campanya de vacunació al país nipó. Moderna i Rovi van afirmar que la contaminació s'hauria pogut produir a causa d'un problema de fabricació.

La contaminació «és un problema greu» i és vital investigar-la a fons. Després de l'augment dels casos de covid-19, Moderna hauria de «continuar fabricant amb les precaucions adequades». En aquests termes es va expressar Nicholas Rennick, un metge australià que exerceix a l'hospital NTT de Tòquio.

Al Japó, els casos greus de covid-19 estan arribant a unes xifres alarmants. A més, només el 44% de la població està vacunada, el que provoca un retard en les taxes de vacunació d'alguns països desenvolupats.