Supermercat

Explosions i saquejos en 5 supermercats de Catalunya: els Mossos avisen i actuen

En una ocasió, a causa d'una de les explosions, van fer sobrevolar una porta, la qual pesava uns 50 quilos, fins a 15 metres de l'exterior de l'establiment

Heroic cop dels Mossos d'Esquadra en desarticular un perillós grup el qual havia comès diversos robatoris en diferents supermercats de Catalunya. Encara que, el més sorprenent, era el seu 'modus operandi', el qual consistia a fer grans detonacions.

Els Mossos d’Esquadra han detingut els membres d'un grup especialitzat en robatoris amb explosions en establiments del Vallès i el Baix Llobregat.

L’organització s’havia especialitzat a obrir les caixes dels establiments comercials, com supermercats o benzineres, amb artefactes explosius impulsats per una barreja de gasos. 

Segons la policia, es tracta d’un sistema inèdit a Catalunya fins a la data d’avui. Als set arrestats se’ls atribueixen almenys cinc delictes de robatori amb força, un delicte de tinença i utilització d’explosius, delictes d’estralls i pertinença a organització criminal.

El sistema que utilitzaven implicava un greu risc per a les persones pel poc control que tenien sobre la reacció explosiva que generaven. 

Els membres del grup tenien un repartiment molt clar de funcions, una gran mobilitat internacional encaminada a evadir-se de l’acció policial, establien constantment mesures de contra vigilància per evitar que els detectessin i actuaven amb una gran rapidesa. De fet, la durada dels robatoris era de pocs minuts.

La investigació dels Mossos

L’activitat delictiva del grup criminal es va fer evident a finals del mes de març quan els agents van començar a investigar un robatori amb força en un establiment comercial de Terrassa

Els presumptes autors van provocar una forta explosió amb la finalitat de rebentar la caixa forta d’on se’n van endur un total de 8.884 euros. 

La quantitat d’agent deflagrador va ser desproporcionada, un fet que va provocar que el 80% dels diners quedessin afectats. La porta, d’una alçada d’1,6 metres i un pes de 50 quilos, va sortir impulsada a uns quinze metres de l’establiment a la via pública.

Al mes d’abril agents de seguretat ciutadana van detenir una persona quan estava a punt de cometre un nou robatori en un supermercat de Les Franqueses del Vallès.

En aquesta actuació policial es va intervenir un vehicle sostret que portava tots els elements necessaris per poder produir les explosions, tot i que dos dels autors van poder fugir. Arran d’aquesta intervenció els investigadors van aconseguir ubicar al grup criminal.

Entre el primer fet i la detenció dels membres del grup, van consumar un total de tres robatoris més amb força, dues temptatives de robatori i nou robatoris de furt d’ús de vehicles. 

En relació amb els diners aconseguits als dos establiments, un al Vallès i un al Baix Llobregat, els autors van aconseguir endur-se un botí de més de 25.000 euros.

El 22 de maig els Mossos van posar en marxa un operatiu de seguiment dels membres del grup. A causa de les mesures de contra-vigilància i al tipus de conducció els investigats van aconseguir eludir-lo. 

Els agents es van situar en una zona propera a un dels possibles objectius del grup, ubicat al Baix Llobregat, i un cop allà van assabentar-se d’un nou robatori en una benzinera a la mateixa població.

▶️ Els Mossos desarticulen una banda que robava desenes de cotxes

Detencions

El dispositiu va permetre detenir els set membres de l’organització a l’Hospitalet de Llobregat i Castelldefels. A banda, a dos dels detinguts se’ls van trobar uns 8.000 euros i un dispositiu electrònic per posar en marxa vehicles, respectivament. 

Paral·lelament, amagat en una zona boscosa molt propera s’hi va localitzar un amagatall on es va trobar el material amb el qual van dur a terme el robatori.

Així mateix, els cossos policials van poder contrastar que era un grup amb molta mobilitat tant per l’Estat com per Europa. 

En aquest sentit, les investigacions van determinar que el grup es volia desplaçar a altres països de l’entorn per continuar amb la seva activitat delictiva. 

Un cop van passar a disposició judicial el jutge va decretar presó provisional sense fiança per cinc dels set detinguts.