Expulsats al Marroc dos germans de Badalona de 18 anys per alt risc de radicalització

Van ser detinguts l'any 2015 quan eren menors d'edat | La Guàrdia Civil els va detenir quan volien marxar cap a Síria a combatre amb Estat Islàmic

La Policia Nacional ha traslladat a dos germans de Badalona cap a Madrid per ser expulsats de l'Estat i entregats al Marroc, d'on en tenen la nacionalitat, pel seu alt risc de radicalització islamista, tal com ha confirmat TVE. A les cinc de la tarda d'avui, 4 de maig, s'ha fet l'entrega dels joves a la policia marroquina. Els dos germans Achatoui van ser detinguts, junt amb la seva família, l'any 2015 en una operació de la Guàrdia Civil. Es va escorcollar casa seva i el cotxe de la família.

Es van detenir els dos joves, menors d'edat en aquell moment, i també a la seva mare i el seu pare. La policia es va caçar poques hores abans que els dos germans marxessin cap a Síria a combatre a les files d'Estat Islàmic.  Ho volien fer via Marroc i ja tenien els contactes amb l'aparell de captació de l'EI fets i esperaven ordres.

Expulsats cap al Marroc

La Policia Nacional els ha traslladat fins a Madrid per tal de ser enviats en un avió cap al Marroc.  Després de ser detinguts van ser ingressats en un centre de menors durant 9 mesos i des de llavors que estaven en llibertat vigilada per la policia. Havien participat també en tallers de rehabilitació però els experts consideren que tenen un alt risc de radicalització i és per això que s'ha optat per la seva expulsió del país.

Ara, que ja han complert els 18 anys, han estat entregats al seu país d'origen.  Els dos joves van deixar la seva escolarització regular a Badalona i van iniciar estudis alcorànics en una madrassa de Tetuan, al Marroc.

Un dels dos germans bessons, detinguts per la Guàrdia Civil, a casa seva.
Un dels dos germans bessons, detinguts per la Guàrdia Civil, a casa seva. | CatalunyaDiari.cat

 

Molt radicalitzats i a punt per integrar-se a Daesh

Els dos bessons del barri de Llefià, un barri exterior de Badalona amb un alt nombre d'immigrants marroquins, van ser detinguts amb 16 anys i segons els investigadors de la Guàrdia Civil estaven immersos en un procés de radicalització i es volien desplaçar a la zona en conflicte sirià-iraquiana.

El seu entorn més directe, la seva mare i el seu pare, eren coneixedors d'aquest viatge.  Un germà dels dos joves va morir l'any 2014 en el mateix conflicte formant part del grup terrorista Harakat Sham a l'Islam.