Expulsats al Marroc dos germans de Badalona de 18 anys per alt risc de radicalització

Van ser detinguts l'any 2015 quan eren menors d'edat | La Guàrdia Civil els va detenir quan volien marxar cap a Síria a combatre amb Estat Islàmic

Els dos germans, detinguts per la Guàrdia Civil, a casa seva.
Els dos germans, detinguts per la Guàrdia Civil, a casa seva. | CatalunyaDiari.cat

La Policia Nacional ha traslladat a dos germans de Badalona cap a Madrid per ser expulsats de l'Estat i entregats al Marroc, d'on en tenen la nacionalitat, pel seu alt risc de radicalització islamista, tal com ha confirmat TVE. A les cinc de la tarda d'avui, 4 de maig, s'ha fet l'entrega dels joves a la policia marroquina. Els dos germans Achatoui van ser detinguts, junt amb la seva família, l'any 2015 en una operació de la Guàrdia Civil. Es va escorcollar casa seva i el cotxe de la família.

Es van detenir els dos joves, menors d'edat en aquell moment, i també a la seva mare i el seu pare. La policia es va caçar poques hores abans que els dos germans marxessin cap a Síria a combatre a les files d'Estat Islàmic. Ho volien fer via Marroc i ja tenien els contactes amb l'aparell de captació de l'EI fets i esperaven ordres.

Expulsats cap al Marroc

La Policia Nacional els ha traslladat fins a Madrid per tal de ser enviats en un avió cap al Marroc. Després de ser detinguts van ser ingressats en un centre de menors durant 9 mesos i des de llavors que estaven en llibertat vigilada per la policia. Havien participat també en tallers de rehabilitació però els experts consideren que tenen un alt risc de radicalització i és per això que s'ha optat per la seva expulsió del país.

Ara, que ja han complert els 18 anys, han estat entregats al seu país d'origen. Els dos joves van deixar la seva escolarització regular a Badalona i van iniciar estudis alcorànics en una madrassa de Tetuan, al Marroc.

Un dels dos germans bessons, detinguts per la Guàrdia Civil, a casa seva.
Un dels dos germans bessons, detinguts per la Guàrdia Civil, a casa seva. | CatalunyaDiari.cat

 

Molt radicalitzats i a punt per integrar-se a Daesh

Els dos bessons del barri de Llefià, un barri exterior de Badalona amb un alt nombre d'immigrants marroquins, van ser detinguts amb 16 anys i segons els investigadors de la Guàrdia Civil estaven immersos en un procés de radicalització i es volien desplaçar a la zona en conflicte sirià-iraquiana.

El seu entorn més directe, la seva mare i el seu pare, eren coneixedors d'aquest viatge. Un germà dels dos joves va morir l'any 2014 en el mateix conflicte formant part del grup terrorista Harakat Sham a l'Islam.

La policia va tenir coneixement que els dos joves volien iniciar el viatge cap a Síria, passant pel Marroc, i ja ho havien articulat amb el grup de captació d'Estat Islàmic. Els investigadors van poder intervenir part de les comunicacions que els dos germans van fer amb gent propera a Estat Islàmic i va ser llavors quan es va decidir explotar l'operació i poder-los detenir. Els agents de la Guàrdia Civil que els tenien controlats sabien que si iniciaven el viatge cap a Síria seria molt complicat poder-los tornar a controlar.

Captació 2.0

El Servei d'Informació de la Guàrdia Civil ha observat els darrers anys un increment de les accions de captació i reclutament, especialment dirigides a menors d'edat, principalment, mitjançant l'ús de les noves formes de comunicació social, com les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantània, com una estratègia dirigida i impulsada des del DAESH.

En el cas concret dels dos bessons de Badalona, es va posar de manifest la multitud de vies que s'utilitzen per reforçar els processos de radicalització i que finalment deriven en l'enviament a les zones en conflicte d'aquests joves, tenint una gran rellevància l'activitat dels reclutadors que operen a la zona del nord del Marroc i les seves vinculacions amb ciutadans d'origen marroquí establerts a l'Estat espanyol.


Comentaris

envia el comentari