Fotografia de la família Andrade Pérez.

La família Andrade Pérez mor mentre dormia: els fills tenien 11, 4 i 1 any

Els avis van intentar socórrer els cinc membres d'una mateixa família, però van morir per culpa de les flames

La mort de cinc membres d'una mateixa família mentre dormien ha commocionat tot un país. El matrimoni Andrade Pérez, i els seus tres fills d'un, quatre i onze anys, han mort durant un incendi al seu domicili. El foc ha deixat cinc víctimes mortals i una casa reduïda a runes.

A l'immoble hi vivien deu persones, però durant l'incendi, declarat de matinada només hi havia els cinc morts. Ell, Rubén Andrade, era un jornaler de 40 anys que cuidava de la seva família. Juana, la seva dona, tenia 35 anys i era una veïna molt coneguda a la localitat.

Rubén i Juana eren molt coneguts a l'entorn perquè eren molt sociables i es relacionaven amb els seus veïns. Especialment ella, que col·laborava amb les associacions de barri i participava activament a les activitats de la parròquia. La seva mort ha caigut com un gerro d'aigua freda, i encara no s'expliquen els fets.

Els avis van intentar salvar-los

Els fets van succeir el Dos Palos, una ciutat de Califòrnia de 5.000 habitants, on tothom es coneix i on hi ha un gran esperit de comunitat. Hi ha una àmplia comunitat llatina que comparteix una mateixa cultura i creença religiosa. Aquí es van establir Rubén i Juana fa més de quinze anys.

Després van arribar els nens, un rere l'altre fins a tres. En el mateix lloc viuen els seus familiars, que ara estan consternats pel tràgic succés ocorregut a la llar dels Andrade. Els fets es van produir aquest dijous 30 de setembre. El foc es va propagar amb tanta virulència que no van estar a temps de reaccionar i van morir presos de les flames.

A la casa de darrere de l'edifici on es va declarar l'incendi viuen els pares de Rubén. En veure el foc van intentar per tots els mitjans rescatar al seu fill i a la seva família, però tots els esforços van ser en va i les cinc persones van morir intoxicats pel fum.

Els companys dels nens, en xoc

Les autoritats de Dos Palos van iniciar una investigació per aclarir les causes de l'incident, que per ara s'està tractant com un desafortunat sinistre amb tràgiques conseqüències. No hi ha indicis de criminalitat, i de fet, la família Andrade no tenia enemics coneguts. 

La Creu Roja, amb un equip de psicòlegs i assistència social, està atenent els familiars, que es troben destrossats per la notícia. Les autoritats demanen respecte al seu dolor i privacitat. A l'Escola Unificada de Dos Palos, on estudiaven els menors, també s'ha rebut la notícia amb pena.  El centre ha emès un comunicat i oferirà serveis d'atenció psicològica i orientació per als estudiants.

Els incendis a la llar, un parany mortal

Els incendis a la llar solen ser un parany mortal i succeeixen més sovint del que es pensa. Qualsevol descuit pot ser fatal i desencadenar un foc que acabi en desgràcia. Per això els experts recomanen seguir una sèrie de recomanacions, com no deixar aparells electrònics endollats a la corrent ni espelmes enceses.

Es desconeix quina va ser la causa de les flamarades que van prendre la vida a cinc membres d'una mateixa família. El més probable, segons els investigadors, és que fos pura mala sort. Un infortuni que ha deixat a tota una comunitat devastada i a una família enfonsada.