Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de Samuel Luiz

La família de Samuel, el jove assassinat a Espanya, rep un nou cop dur

La policia segueix investigant si es va tractar d'un crim homòfob o no; és per això que vol investigar els missatges en xarxes socials dels acusats

L'assassinat de Samuel Luiz segueix sent investigat per la policia, que s'ha trobat amb un nou obstacle. Els Estats Units no estarien disposats a oferir algunes dades que podrien ajudar a resoldre el crim. Samuel, un jove homosexual de la Corunya, va morir el juliol passat després que un grup de joves li clavés una pallissa mortal. El seu assassinat va causar una gran commoció i indignació a la societat espanyola, i s'està investigant si es va tractar d'un crim homòfob.

La cronologia dels fets

La nit dels fets, Samuel i una amiga seva havien sortit de festa. El jove estava fent una videotrucada quan un noi que passava pel davant es va molestar per aparèixer a la seva càmera. Aquest va ser el detonant del desenllaç, segons s'especula. L'altre noi, que va pensar que estava sent gravat, va increpar-lo i pegar-lo. Ben aviat es van unir a la pallissa diversos amics de l'agressor.

Segons diversos testimonis, un dels crits que van ressonar en aquesta baralla va ser la de «maricón». En l'atestat policial apareixen les paraules textuals següents: «Deixa de gravar. A veure si et mataré, maricón».

Malgrat que dos nois van intervenir en la baralla i van intentar ajudar el jove Samuel, els cops van ser fatals. Instants després va arribar la policia i una ambulància, que va traslladar a la víctima a l'Hospital de La Corunya. No obstant això, Samuel va morir a conseqüència de diversos cops al cap que li van provocar un politraumatisme cranioencefàlic.

Actualment hi ha tres nois majors d'edat involucrats en el crim que han estat detinguts i es troben en presó provisional a la presó de Teixeiro. Una noia està en llibertat amb càrrecs. A tots se'ls acusa d'un delicte d'assassinat. A més, hi ha dos menors d'edat més implicats en el crim, que estan en règim d'internament en un centre de menors.

La Fiscalia demana l'accés als missatges publicats pels agressors

Per ara, la Policia continua investigant si es va tractar d'un crim homòfob, fet que suposaria un agreujant en la condemna. D'una banda, hi ha testimonis del dia de la baralla que asseguren que aquesta es va produir per motius homòfobs, i que es van sentir crits de «maricón». D'altra banda, els investigadors dubten que l'agressió fos propiciada per l'orientació sexual de la víctima, ja que els agressors no la coneixien d'abans. Per tant, no podrien saber que era homosexual.

En aquest context, els jutjats han sol·licitat tenir accés a la informació publicada pels atacants en xarxes socials després de la baralla. Volen saber més sobre l'assumpte i la presumpta motivació de la baralla. De fet, la Fiscalia ha demanat recuperar els missatges que van enviar els acusats el dia dels fets, després de la baralla, i que després van esborrar. Per això, han de demanar permís a les seus de les diferents xarxes socials, que totes es troben als Estats Units.

Les autoritats confien que en aquest espai es podrien trobar més indicis que detallaran el paper dels implicats en l'homicidi i es podrà saber si es va tractar d'un crim per orientació sexual. El problema, però, és que des dels Estats Units s'ha rebutjat aquesta petició, ja que es considera que no hi ha motius suficients per relacionar els missatges dels acusats amb una hipotètica resolució del crim. Per tant, es neguen a col·laborar en aquest cas.