El Guàrdia Civil Juan Carlos Sanz

Rere l'assassí de Juan Carlos, el guàrdia civil que va morir d'un tret al cap

La justícia ha reobert el cas i tres sospitosos declararan aquest dimarts pel crim, comès el 2001

El 2 de febrer de 2001, fa més de vint anys, l'agent de la guàrdia civil Juan Carlos Sanz tenia la nit lliure i va sortir a prendre unes copes amb un company. Tots dos servien a la caserna d'Intxaurrondo, a Sant Sebastià, i van viatjar fins a Carabanchel. Va ser allà on el policia va perdre la vida amb només 25 anys.

Quan ell i el seu company se n'anaven cap a casa, van percebre la presència de quatre sospitosos dins d'un tot terreny. Es van acostar cap a ells sense baixar la mirada, i els van demanar que baixessin del vehicle, cosa que va desencadenar una baralla. En ella, Juan Carlos Sanz va rebre una punyalada al coll i un tret mortal al cap.

Des de llavors, la seva mare va cada dia al cementiri per visitar el seu fill gran i amb l'esperança de trobar l'assassí. Durant tot aquest temps, la família no ha deixat de buscar justícia. Però la investigació s'ha vist sempre frustrada pels obstacles, i el responsable segueix lliure vint anys després. 

Encara que el cas ja ha prescrit, l'Audiència de Madrid ha decidit reobrir les investigacions i ha citat a declarar els tres sospitosos. En aquest sentit, Óscar Sanz, germà de la víctima, assegura que estan «satisfets i nerviosos».

Crim sense càstig fins ara

La decisió judicial impedeix que el cas prescrigui. I així, aquest dimarts, 28 de setembre, tres persones implicades en el crim estan citades a declarar. Segons fonts policials, el quart sospitós va morir fa uns anys, però tots quatre són les persones que aquella nit, presumptament, estaven en el tot terreny. Ara, la justícia haurà d'aclarir quin paper van jugar cada un d'ells en el crim i qui va disparar tret mortal que va acabar amb Joan Carles.

En la mateixa baralla, el company de Juan Carlos va resultar ferit de gravetat, però va poder salvar la vida. No obstant això, ni el seu testimoni ni les proves recollides durant tants anys han servit per posar a l'assassí davant la justícia. Han hagut de passar vint anys, amb el cas ja resolt, per fer-ho. De fet, el pare de la víctima mortal va morir catorze anys després del crim sense haver aconseguit saber qui va matar al seu fill. Ell també va estar recollint proves, investigant pel seu compte, però en va. 

La reconstrucció dels fets

Juan Carlos Sanz Cancelas tenia 25 anys i estava destinat com a guàrdia civil a la caserna d'Intxaurrondo. El seu company, Juan Manuel, treballava a Eibar. La nit del 2 al 3 de febrer de 2001 tots dos van anar a fer unes copes al barri de Carabanchel, a Madrid, i van acabar la nit de matinada al carrer Pinzón. A les quatre del matí, tots dos van veure un Nissan Patrol de color verd amb quatre ocupants.

Tots quatre eren delinqüents comuns que s'estaven embolicant un porro mentre miraven desafiadors als dos agents. Després de començar una baralla, dos d'ells van baixar del cotxe amb un ganivet i una cadena. Juan Carlos va desenfundar la seva arma reglamentària, però un dels delinqüents la hi va arrabassar i li va disparar un tret al cap. L'agent va morir a l'acte i el seu company va ser apunyalat

.

Si bé inicialment es va plantejar que els fets es podien tractar d'un acte terrorista, aviat es va descartar i es va iniciar la investigació del crim. Els pares de Juan Carlos recorrien cada dia els quatre quilòmetres que els separaven del cementiri, mentre lluitaven per una justícia que mai han aconseguit fins ara.

El penediment d'un presumpte implicat ha permès que es jutgi el cas

La investigació no ha donat els seus fruits, i la policia assenyala directament el titular de jutjat d'instrucció, Ramiro García de Dios. El magistrat no va autoritzar registres ni escoltes, i va arxivar el cas el 28 de maig de 2009. Així va romandre durant deu anys, quan va aparèixer un testimoni clau. El febrer del 2019, un individu va revelar els detalls del crim i va donar el nom de l'assassí.

El testimoni protegit va assenyalar com a responsables a quatre delinqüents comuns, dos d'ells germans i un mort per les drogues. El quart era un amic del grup, aficionat als robatoris en aquella època. El testimoni va explicar fins i tot on van amagar les dues pistoles que havien arrabassat als agents, però el jutge va denegar la reobertura del cas.

Hi havia més proves, com ara empremtes dactilars i el Nissan verd, però va ser insuficient per al jutge. Va ser llavors quan la policia va decidir prendre la iniciativa i parlar amb els sospitosos. Els tres es van donar la culpa els uns als altres, però un va dir que explicaria el que havia passat si el jutge el citava a declarar. Així, aquest 28 de setembre de 2021 tindrà l'oportunitat de fer-ho i passar comptes amb el seu passat. Està rehabilitat, té família i feina, i assegura estar molt penedit del que va succeir.