Félix José Esquerdo, farmacèutic de 35 anys, va desaparèixer el 3 d'octubre de l'any passat a Alacant. Gairebé un any després de perdre's el seu rastre, se sap què podia haver passat. La investigació ha fet un pas endavant gràcies a noves pistes que s'han trobat sobre el parador de Félix.
Una investigació privada ha aconseguit reconstruir els últims moments de la vida de l'home a través del senyal telefònic. A partir d'aquí ha elaborat un informe que ajuda a aclarir els dubtes sobre què va passar. La seva mare ha fet una última súplica, ja que necessita trobar-lo «viu o mort».
L'empresa que porta la investigació és la companyia de ciberseguretat Lazarus. Ha establert una triangulació dels senyals telefònics del desaparegut. Segons les dades obtingudes, Félix va estar a Burriol (Castelló) i a Baeza (Jaén) després de desaparèixer.
A partir d'aquesta reconstrucció, el despatx del criminòleg Óscar Tarruella ha elaborat un informe molt detallat. Es tracta de la mateixa companyia que va investigar els casos de Diana Quer i Marta del Castillo. La policia i l'empresa coincideixen en la principal hipòtesi del que va succeir.
Segons l'informe, el jove es va aixecar a dos quarts de vuit del matí i va sortir de casa després d'esmorzar. Va dir a la seva mare que passaria el cap de setmana a la muntanya amb uns amics d'internet. Pel que sembla, era un noi poc sociable, i la seva mare el va animar a utilitzar la xarxa per a fer noves amistats.
Poc abans de les deu va trucar a la seva mare per explicar-li que estava bé, en companyia d'aquests suposats amics. Però la policia sospita que aquestes persones, de fet, no existien. La trucada es va produir des d'una habitació d'un apartament a deu minuts de casa seva.
El més probable és que Félix reservés aquesta habitació i fes creure a la seva mare que estava amb els seus amics. Poc després d'aquesta trucada, va apagar el mòbil i només el va tornar a engegar en dues ocasions, el 17 i el 27 de novembre. Aquestes són les úniques pistes de què es disposen per a aclarir què li va passar al jove alacantí.
Dues pistes sobre el rastre de Félix
El 17 de novembre, el telèfon mòbil de Félix va emetre un senyal des de Burriol, localitat castellonenca a 265 quilòmetres d'Alacant. Concretament, es trobava a l'avinguda de Saragossa, un carrer cèntric i comercial del municipi. Però l'ús de mascareta fa molt difícil el reconeixement facial.
L'altra pista va aparèixer deu dies després, quan el terminal telefònic se li va tornar a activar. Va succeir en la Laguna Grande, a Baeza (Jaén). Segons el senyal, aquell dia Félix era a 365 quilòmetres d'Alacant, en un paratge natural de la vall del Guadalquivir.
La Laguna Grande és un espai declarat bé d'interès cultural i consta d'una llacuna envoltada d'un terreny agrest. En aquest peculiar emplaçament se li va perdre definitivament la pista. I a partir d'aquí, van començar les teories dels investigadors.
Després que Félix desaparegués, la seva mare, Isabel, es va posar en contacte amb la farmàcia on treballava. En constatar que no havia anat a treballar, va formalitzar una denúncia a la comissaria. Un informe policial va apuntar una primera hipòtesi, que ara guanya pes amb els últims descobriments.
«La Laguna Grande es troba envoltada de vegetació arbustiva de ribera i arbrada, amb zones retirades aïllades», puntualitza l'informe. A partir d'aquí, els investigadors creuen que va ser el lloc escollit per Félix per a suïcidar-se.
La principal hipòtesi
La tasca policial i la investigació privada llancen una teoria principal: «la persona desapareguda ha estat buscant llocs aïllats amb el pas restringit o de difícil accés a personal civil».
Fonts policials sempre han manejat com a principal hipòtesi la desaparició forçada, però la localització dels terminals va ser clau per a corroborar que va ser així. Estan gairebé segurs que el jove va buscar un lloc apartat i de difícil accés per a suïcidar-se.
Hi ha un últim detall. El 30 de novembre, 57 dies després de desaparèixer, Félix va trucar a la companyia funerària de la família. La trucada no va rebre resposta i no es va tornar a saber res més d'ell.
A més, Félix era un noi amb problemes psicològics que es passava el dia connectat a internet. Allà freqüentava un fòrum de suïcidi en el qual va comunicar les seves intencions en diverses ocasions. «La meva vida és una puta merda, m'avorreixo amb tot», assenyalava a la pàgina.
Es va plantejar canviar de residència i es va mostrar frustrat per no haver complert amb el que la seva mare esperava d'ell. Aquesta frustració l'hauria portat a cometre un acte final. La seva mare assegura que està esgotada i «morta en vida» des que Félix va desaparèixer.
Telèfon d'assistència
Les persones amb un problema semblant al de Félix, amb pensaments negatius o tendències suïcides, poden recórrer als professionals. El 112 és el telèfon per a prevenir un possible cas de suïcidi. També hi ha el telèfon de l'esperança: 717 00 37 17.