Filipines: alerta per un tsunami a causa de l’erupció del volcà Taas

El país ha pujat a nivell 4 d’alerta a causa de l’erupció del volcà Taas després de 40 anys sense activitat. Es podria donar una imminent erupció perillosa a la regió

Una nova erupció del volcà Taal, que es troba a uns 50 quilòmetres de la capital de Filipines, ha provocat aquest diumenge que l'Institut Filipí de Vulcanologia i Sismologia hagi elevat l'alerta a nivell 4 (en una escala de 5) després que es detectés un augment de l'activitat al cràter, la qual cosa significa que és possible una erupció perillosa en qüestió d'hores o dies.

«L'activitat eruptiva del cràter principal del volcà Taal s'ha intensificat i l'erupció ha causat ja una columna de vapor d'entre 10 i 15 quilòmetresd'altitud, llamps volcànics i cendra humida fins a localitats com Quezon City», ha explicat l'Institut.

El nivell 4 d'alerta suposa que és possible una erupció explosiva en qüestió d'hores o dies, per la qual cosa recomana l'«evacuació total» de l'illa del volcà Taal i altres zones en un radi de 14 quilòmetres que corren el risc d’«activitat piroclàstica densa». A més, ha advertit de la possibilitat que es produeixi un tsunami volcànic.

Vols suspesos i evacuacions d'habitants

Per part seva, l'Autoritat de l'Aeroport Internacional de Manila ha suspèstots els vols. «A causa de l'erupció del volcà Taal estan suspesos tots els vols, tant d'arribada com de sortida», ha indicat l'organisme.

L'erupció ha obligat a l'evacuació d'almenys 6.000 habitants de les zones circumdants, segons han confirmat fonts d'emergències. El volcà és el segon més actiu de Filipines i una popular destinació turística pel llac que alberga el seu cràter.

El volcà sencer és una «zona de perill permanent i es recomana l'evacuació de qualsevol persona assentada allí», afegeix el comunicat. «Hem d'estar en alerta perquè és molt possible que comencem a veure en breu més erupcions d'aquest tipus», ha declarat el cap de l’Institut, Renato Solidum.

El Taal ha entrat 33 vegades en erupció des del 1572, l'última d'elles l'octubre del 1977. La més letal de totes va ocórrer en 1911, en la qual més de 1.300 persones van perdre la vida.


Comentaris

envia el comentari