Muntatge amb una foto del vaixell 'Ángeles Alvariño' i una de Tomás Gimeno

Final de la investigació sobre Tomás Gimeno: la policia detalla què va passar

La investigació del cas revela què va fer finalment Tomás Gimeno

Males notícies per a Beatriz Zimmermann, la mare de les nenes de Tenerife, que porta setmanes esperant que aparegui Anna, la seva filla petita. Ahir el cop per a la família va ser enorme, ja que continuaven sense trobar-se els cossos de Tomás Gimeno i la nena.

El vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño es dirigia rumb a Cadis després de la decisió presa per la jutgessa. La magistrada, que instrueix el cas del suposat assassinat d'Anna i Olivia per part del seu pare, Tomás Gimeno, dona per impossible que puguin trobar els cossos.

Després que el 24 de juny el vaixell trobés dues ampolles d'oxigen en un lloc llunyà, els experts ho tenen clar. Consideren que va ser en aquesta zona on l'empresari es va llançar a la mar per suïcidar-se.

La titular del Jutjat de Violència sobre la Dona número 2 de Tenerife ha decidit executar el cessament de la cerca de l'Ángeles Alvariño. Ho ha fet basant-se en un informe elaborat pel cap d'operacions del vaixell oceanogràfic.

Una cerca «completament inabordable»

El cas és que aquest informe detalla que la cerca dels cossos és «completament inabordable». Parlem d'una zona on suposadament hi podria haver noves pistes relacionades amb el cas.

Els investigadors creuen que, a causa de les corrents submarines en aquesta zona, «no es pot assegurar que un cos llastrat amb un cinturó de busseig no s'ha desplaçat rodant. Podria arribar a un lloc no determinat i, per tant, fora de la capacitat de cerca de què disposem».

La Guàrdia Civil, en el marc de les seves investigacions, va comprovar una cosa a «la llarga deriva» del vaixell del suposat assassí després que perdés el senyal del mòbil. Durant un breu període de temps, el motor es va tornar a activar i va fer una navegació de tan sols tres minuts.

L'informe explica que la zona on va parar de nou el motor seria la més lògica on Tomás podria haver-se tirat al mar. A més, des d'aquest punt es va marcar una nova àrea de cerca, d'uns 500 metres de radi.

Més tard, es va augmentar el radi de cerca fins a dues vegades, fins i tot en un lloc «molt escarpat amb gran quantitat de barrancs i esquerdes». Allà hi va haver «enganxades serioses" del cable umbilical que uneix el submarí amb el vaixell en unes roques del fons. En una ocasió van necessitar gairebé una hora per a poder alliberar-se.

La tasca incansable de l'Ángeles Alvariño

L'Ángeles Alvariño ha treballat sense descans i lluitant contra tot, durant més d'un mes, a les aigües de Tenerife. La previsió de la delegació del govern, el Govern de les Canàries i el Ministeri de Ciència i Innovació era que el vaixell busqués durant uns nou dies. Però, veient que passen els dies i no s'ha aconseguit trobar els cossos de Tomás i Anna, s'ha decidit finalitzar la cerca.

Fins i tot fonts de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil van admetre que aquesta era una de les investigacions més complicades en què han treballat. El motiu no és altre que l'enorme dificultat de trobar més pistes en la immensitat de l'Atlàntic.

Gràcies a un sonar d'escombrat lateral i un robot, el 10 de juny l'Ángeles Alvariño va localitzar el cadàver d'Olivia a 1.000 metres de profunditat. El cos de la petita es trobava dins d'una bossa d'esport llastada a l'àncora de la llanxa del seu pare.

També van trobar una altra bossa d'aspectes similar. En aquesta, suposadament, el pare de les nenes va posar el cos d'Anna, però estava trencada i dins no hi havia res.