La Fiscalia obre una investigació per analitzar l'actuació dels Mossos amb els CDR

Volen saber els motius que van portar a la policia a no actuar per desallotjar els manifestants que tallaven l'AP-7 a l'Ampolla i que van obrir peatges a tot Catalunya

La Fiscalia general ha ordenat obrir una investigació per aclarir el paper que van tenir els Mossos d'Esquadra durant les actuacions que van fer els CDR aquest cap de setmana a les Terres de l'Ebre, on es va tallar l'AP-7 durant 15 hores, i també quan en diversos punts del país van obrir els peatges en plena operació tornada. La Fiscalia vol saber com és que els Mossos d'Esquadra, tot i ser als punts de tall i on es van obrir les barreres, no van actuar per dissoldre la concentració i evitar perjudicis contra els conductors i les concessionàries de les autopistes catalanes.

Segons el text del Fiscal superior, es vol investigar si els agents dels Mossos podien evitar i no ho van fer els talls de carretera. S'assegura que tenen constància que els Mossos van desplegar agents a la zona però que no van actuar per evitar les accions dels CDR.  En el mateix text també s'assegura que les persones que van participar en les protestes a l'AP-7 i en altres autopistes catalanes van mostrar en tot moment cartells que els identificaven com membres del CDR i que reivindicaven, segons el fiscal superior, la implementació de la República Catalana.

El comissari en cap dels Mossos haurà de donar explicacions

En un temps no superior a deu dies, els Mossos tenen temps a presentar els seus informes sobre els motius que els va portar a no actuar contra els CDR que van tallar l'AP-7 i van obrir els peatges en diversos punts del país. Haurà de ser el comissari en cap de la policia catalana, Miquel Esquius, qui doni les explicacions que ha demanat el fiscal superior i seran les que podran evitar que es judicialitzi i que s'imputin els responsables del cos per aquesta acció del CDR i el dispositiu que es va organitzar.

El cos dels Mossos d'Esquadra no va actuar per dissoldre el tall però, i segons van explicar fonts d'Interior, sí que van mantenir contacte amb els grups que tallaven la circulació durant tot el dia per intentar que es retiressin. A mitjanit els membres del CDR es van retirar.  Els Mossos tenien a lloc agents d'ordre públic de l'ARRO de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona que haguessin intervingut en el cas que la protesta hagués arribat a diumenge, segons van explicar fonts de l'operatiu a peu de carretera a CatalunyaDiari.

El Govern avala l'actuació dels Mossos

La consellera de la Presidència o portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Elsa Artadi, ha assegurat avui en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que la policia catalana actua sota directrius tècniques i policials i en cap cas polítiques. Artadi es referia a les accions de la policia a les accions del CDR a l'AP-7 a l'Ampolla, per l'obertura dels peatges i també per les càrregues del passat dia 6 de desembre, dia de la Constitució, a Girona i Terrassa.