Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'una persona jugant a la Playstation i Fran, el desaparegut després d'haver quedat per jugar a la Play

Fran, el desaparegut després de jugar a la Play amb un amic: «Vinc d'aquí a una hora»

La justícia denega la geolocalització del telèfon mòbil que permetria fitar la cerca

Francisco de Pablo Páez, un madrileny de 32 anys, va desaparèixer de manera estranya fa un mes. Estava jugant a la PlayStation amb un amic i va sortir un moment de casa amb la intenció de tornar aviat. Però des d'aleshores no n'hi ha ni rastre, i la seva mare Juana el busca sense parar.

La policia manté oberta una investigació per aclarir els fets, però de moment no tenen cap pista. El jove passava un mal moment, així que la possibilitat d'una desaparició voluntària continua damunt la taula. A més, la justícia ha rebutjat autoritzar la geolocalització del telèfon mòbil.

La família se sent indefensa davant d'aquest obstacle que impedeix avançar en la negociació. De fet, és el mateix que va passar amb el cas recent de Domingo Benítez, un home desaparegut al desembre a l'entorn de Granada. El jutge també va denegar l'autorització en considerar-lo una violació de la seva intimitat.

«En una hora vinc»

El dilluns 21 de març, cap a dos quarts de sis de la tarda, Francisco va sortir de casa seva al barri d'Hortaleza de Madrid. Estava jugant amb un amic seu a la consola. «En una hora vinc», va ser l'última cosa que li va dir, però des de llavors li van perdre el rastre i no n'han tornat a saber.

Primer pla de Francisco de Pablo, el desaparegut després de jugar a la Play amb un amic
Francisco de Pablo, el jove desaparegut a Madrid | Cedida

Segons ha explicat la seva mare a 'Caso Abierto', «vivia sol, independitzat, però aquell dia estava amb un altre amic jugant a la PlayStation». El seu amic es va quedar jugant mentre Francisco era fora. En veure que passaven les hores i no tornava va sortir a buscar-lo, però res va donar resultat.

Des d'aleshores busquen al jove sense descans, però és com si l'hagués empassat la terra. «Les xarxes cremen, la policia continua amb la investigació, però no hi ha resposta, res no ens hi porta», afirma la mare del jove. L'única veritat segura és que Fran va sortir de casa i ja no va tornar.

Se'n va anar sense diners ni documentació

Una setmana després es va posar en marxa tot el procés per buscar el jove en parador desconegut. Segons sembla, feia mesos que travessava un mal moment personal, i s'havia distanciat de la seva família. Tot i això, la seva família i els investigadors van descartar des del primer moment la marxa voluntària.

El jove, que treballava esporàdicament de paleta fent reformes a cases, va sortir del seu domicili sense diners ni documentació. Només portava les claus i el telèfon mòbil, encara que tampoc va donar pistes sobre on anava. Portava dos telèfons a sobre, però poc després de desaparèixer van deixar de funcionar.

Tot i les sospites de la família i la policia, tècnicament no es pot descartar una fuita voluntària. Per això, la justícia interpreta que permetre l'accés a l'activitat telefònica de Fran suposaria una violació de la seva intimitat. En aquesta mateixa línia, també ha denegat el permís per a la geolocalització.

Lligats de peus i mans

Conèixer la darrera ubicació del telèfon mòbil de Francisco suposaria un pas de gegant a la investigació. Tot i això, Juana lamenta que «la policia està lligada de peus i mans», ja que «no sabem on buscar». Un mes després, sense aquesta eina la investigació continua anant a les palpentes.

Ja són diversos casos en què aquesta decisió judicial entorpeix les tasques de recerca de la policia. «Tenir aquesta dada ens facilitaria molt tota la investigació», lamenta la seva mare, preocupada per la llarga absència del seu fill. Com ella, altres familiars senten l'amarga impotència davant d'aquest fet.

Muntatge fotogràfic de Francisco de Pablo
Demanen ajuda per trobar a Francisco de Pablo | Catalunya Diari

L'any passat, 'SOS Desaparecidos' va presentar una petició formal per autoritzar a la policia l'accés a la geolocalització dels telèfons. Es tractaria de poder accedir al terminal sense necessitat que ho autoritzi un jutge, encara que sempre amb criteris justificats. Però, de moment, segueix a 'standby'.

El cas de Domingo Benítez

Aquesta mateixa setmana han trobat el cos sense vida de Domingo Benítez, un home de 53 anys desaparegut el 29 de desembre a Granada. La justícia també va denegar la seva geolocalització en considerar-ho una desaparició voluntària. No obstant això, Domingo era alcohòlic i estava passant per una depressió.

La família considerava que Domingo era una persona especialment vulnerable, i que per tant la seva vida primava per sobre del dret a la privadesa. De fet, abans de desaparèixer havia amenaçat de suïcidar-se. Estava travessant un procés de divorci, i havia intentat treure's la vida altres vegades.

Res d'això va ser suficient per autoritzar l'accés al telèfon mòbil. Ara es repeteix el mateix cas amb el Francisco, que fa un mes va sortir de casa per trobar-se amb algú i des de llavors no se'n sap res. La família i la policia demanen la col·laboració ciutadana per ajudar-lo a trobar.