França marca el camí: Fracassa el toc de queda i es planteja un confinament d'un mes

El president Emmanuel Macron ho anunciarà aquest dimecres al vespre

Una parella caminant pel carrer amb mascareta
Aquest dimarts es van notificar 292 morts per coronavirus a França  | Pixabay

El govern francès ha constatat el fracàs del toc de queda com a eina per frenar la pandèmia de la Covid-19 i aquests dimarts va posar les bases per endurir les mesures de restricció de moviments que es poden traduir en un nou confinament de la població d'un mes. Després de les consultes internes de l'executiu i amb els principals líders parlamentaris i socials, el president, Emmanuel Macron, es dirigirà aquest dimecres a les 20.00 hores als francesos per anunciar noves mesures.

Abans, tornarà a reunir el comitè ministerial de crisis i el govern al complet en el tradicional Consell de Ministres que ha d'acabar de tancar els serrells de la nova proposta per intentar frenar la corba de contagis. Les darreres dades de les autoritats sanitàries apunten a 33.417 nous casos, amb els que s'arriben als 1,2 milions i 292 morts en les darreres 24 hores, la xifra més alta des del passat mes d'abril.

El portaveu del govern, Gabriel Attal, assegurava que estudien diverses estimacions que indiquen que «en l'actual trajectòria en dues setmanes s'arribarà al número d'hospitalitzacions registrat en el pic de la primera onada». En els darrers set dies, més de 14.100 persones han estat hospitalitzades, més de 2.000 d'elles en cures intensives.

En l'executiu guanya pes l'idea que només un confinament pot detenir aquesta tendència, encara que intentaran que sigui el menys lesiu possible per l'economia. El primer ministre, Jean Castex, defensarà el pla el pròxim dijous davant les càmeres legislatives, que ja es va reunir amb els respectius líders per obtenir el seu punt de vista sobre la situació i predisposició d'aquestes mesures.

El cap de l'executiu va rebre dures crítiques per la manca de previsió davant la pandèmia, però també un suport majoritari a un enduriment de les mesures. «La reunió amb el govern ens ha deixat un sentiment d'improvisació, pànic i manca d'anticipació», va assegurar el president del partit conservador Els Republicans, Christian Jacob, primera força de l'oposició.

Attal, per la seva part, va destacar el consens sobre la gravetat de la situació i la predisposició de donar suport a un enduriment de les mesures. A més, també va insistir en el fet de no tancar les escoles.

 

Obligat a decretar un nou confinament

El president francès s'havia mostrat reticent fins ara a decretar un nou confinament, difícil d'acceptar per part de la població i amb dures conseqüències per l'economia després de tres mesos d'aturada registrats entre el març i el maig. Però l'augment de contagis i de morts s'ha accelerat en els darrers dies, sense que la degradació de la situació s'hagi frenat deu dies després que s'anunciés el toc de queda que ja afecta dos terços de la població francesa entre les 21.00 hores i les 06.00 hores.

Davant la constatació d'aquest fracàs, el govern s'ha vist obligat a estudiar un enduriment de les mesures restrictives de moviment, que seran detallades aquest dimecres per Macron. Segons les filtracions a mitjans locals, el president es disposa a anunciar un nou confinament menys restrictiu que el passat mes de març i amb una duració inicial d'un mes.

Escoles obertes a diferència de fa mig any

A diferència del que va succeir fa mig any, les escoles seguiran obertes, encara que les universitats es veuran obligades a donar les classes de manera virtual. Tots els comerços no essencials estaran tancats, el teletreball estarà altament recomanat i les activitats estratègiques es mantindran. 

Segons el diari 'L'Équipe', l'executiu no estudia, en cap cas, suspendre les competicions esportives professionals, en contra del que va fer fa sis mesos. El confinament és la hipòtesi que més pes té el govern, que sobre la taula compta amb altres escenaris menys restrictius, com tancaments localitzats en aquells llocs on la circulació del virus és més activa o, inclòs, un senzill enduriment del toc de queda, tot i que aquesta darrera hipòtesi sembla perdre força.

La situació segueix empitjorant, amb les xifres més altes de defuncions des d'abril i cada vegada són més els hospitals que alerten de l'increment de la saturació, el que posa en tensió l'atenció mèdica. El trasllat de pacients des de zones més afectades a centres hospitalaris de regions més tranquil·les es va intensificar aquest dimarts, un dia després que es reprengués per primera vegada des dels moments més durs de la primera onada de la passada primavera.

El nombre de persones hospitalitzades per aquesta malaltia s'aproxima a les 18.000, set vegades més que el 17 de març, quan es va decretar el primer confinament, i en algunes regions és superior al màxim registrat durant la primera onada. Cinc regions, entre elles la de París, superen el 60% de pacients de Covid-19 a l'UCI. A la regió de París, la xifra arriba al 73%.


Comentaris

envia el comentari