Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Francisco Cano, el regidor català assassinat per ETA al Vallès fa divuit anys

La banda terrorista va col·locar-li una bomba sota el cotxe tan sols unes setmanes després de l'execució de l'exministre socialista Ernest Lluch

Francisco Canp Consuegra, el regidor del PP de Vacarisses assassinat per la banda terrorista ETA
Francisco Canp Consuegra, el regidor del PP de Viladecavalls assassinat per la banda terrorista ETA | Centro Popular de estudios vascos

 

Tot i que ja han passat divuit anys, els veïns del municipi de Viladecavalls, a la comarca del Vallès Occidental, no poden oblidar  el cruel assassinat de Francisco Cano Consuegra, que va ser regidor del Partit Popular (PP) al consistori vallesà. 

El 14 de desembre de l'any 2000,  la banda terrorista ETA va fer esclatar una bomba que havia col·locat sota el cotxe de Consuegra  a les 11.00 hores, just quan arribava al pont de Vacarisses i la ronda de Ponent de Terrassa. Tan sols unes setmanes abans, ETA també havia assassinat a trets l'exministre socialista Ernest Lluch, al seu garatge a Barcelona. 

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

La seva família va arribar al Vallès des de Jaén, a la cerca d'una millor vida

El polític popular va néixer al municipi de La Carolina, a la província andalusa de Jaén el 1955, però les necessitats econòmiques van obligar la seva família a emigrar a Catalunya, a la cerca d'una millor vida. El lloc escollit va ser el municipi de Viladecavalls, on va acabar l'escola, i  va aprendre l'ofici de lampista.  Gràcies a la seva formació, va obrir un taller de fontaneria que es va convertir en una referència al municipi i a la comarca. 

L'any 1979 es va casar amb la seva dona, amb la qual es va quedar a viure a Viladecavalls, i va tenir dues filles. Segons va explicar ella mateixa en text d'homenatge publicat per la Fundación Popular de estudios vascos,  l'interès per la política li va sorgir l'any 1995, quan es va afiliar al PP i es va presentar a les eleccions locals, convertint-se en l'únic regidor popular al municipi vallesà. 

Més notícies relacionades: «ETA demana perdó a les víctimes pel dolor causat pel 'llarg període de lluita armada'

Un assassinat que va indignar la societat egarenca

Després de l'explosió, Francisco Cano va resultar ferit de gravetat, amb importants ferides. Els equips mèdics el van traslladar a l'Hospital Mútua de Terrassa, i centenars d'egarencs, però també de persones d'altres llocs de Catalunya es van dirigir al centre per donar sang, ja que el polític n'havia perdut molta, però malauradament no es va poder fer res per salvar-li la vida.  Quan va morir, les seves filles tenien 14 i 18 anys.

El seu assassinat va provocar una gran indignació social, que va quedar demostrada amb una manifestació d'aproximadament 40.000 persones que van omplir la rambla de Terrassa. «A la nostra família tan sols sentim el buit que va deixar a les nostres vides, al mateix temps que el recordem sempre, amb el més lluminós dels seus somriures», va escriure la seva dona, ara fa uns anys.