Franctirador català Manuel Murillo

El franctirador català que va voler assassinar Pedro Sánchez: «Em vaig sentir un heroi»

L'acusat guardava a casa seva un arsenal d'armes i explosius de guerra

Manuel Murillo Sánchez ha comparegut davant l'Audiència Nacional dimarts passat 15 de març després de ser acusat de planejar assassinar Pedro Sánchez. Murillo, que es defineix com una persona «sensible», va ser arrestat pels missatges que va intercanviar per Whatsapp on tenia previst atemptar contra la vida del president del Govern.

Durant la seva declaració davant el tribunal va afirmar que aquests missatges van ser fruit de l'alcohol i que només eren «disparats» i conseqüència d'un «ensomni de patriotisme».

Fill d'un franquista i afí a Vox

L'acusat de 65 anys formava part d'un grup de Whatsapp simpatitzant del partit ultradretà de Vox. En aquest grup, els integrants es van intercanviar nombrosos missatges contraris al Govern.

Entre el juliol i el setembre del 2018, amb motiu de l'exhumació de Franco, Murillo va esclatar contra els plans de l'Executiu. Va mostrar el seu desig de posar Sánchez «al punt de mira», i fer que els seus ossos acabessin ocupant la tomba del dictador.

Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa
Pedro Sánchez va estar al punt de mira l'any 2018 | Europa Press

«Si el treuen em carrego a Sánchez, la meva il·lusió més gran és ficar el traïdor de Sánchez sota la làpida de Franco», va escriure. «Haurem d'anar de franctiradors anònims carregant-nos aquests fills de puta a poc a poc», va continuar publicant al grup. «Soc franctirador i amb un tir precís s'acaba Sánchez», va afegir.

A més, Manuel assegurava que demanaria ajuda a Federico Jiménez Losantos i que Santiago Abascal havia de conèixer els seus plans. Tot un plantejament que indicava la intenció d'atemptar contra la vida de Pedro Sánchez.

Manuel Murillo
Manuel Murillo va mostrar el seu desig d'atemptar contra el president | Atlas Espanya

Tal era el calibre dels seus missatges que un dels integrants del xat, militant de Vox, va decidir denunciar-lo. Després de ser detingut, a la seva defensa va al·legar que tot era fruit de la borratxera. «Quan bevia em sortia l'instint patriòtic i els sentiments que tenia quan era petit, en temps de Franco».

I és que l'acusat és fill de l'últim alcalde franquista que la localitat de Rubí, a Barcelona, va tenir a l'època de Franco. Tota una vida marcada per la dictadura que el va convertir en una persona afí a la ultradreta més conservadora.

L'acusat tenia un arsenal d'armes

En el moment de la detenció, la policia li va confiscar al seu domicili un arsenal d'armes de tota mena. Murillo comptava amb tres revòlvers, una escopeta, un fusell, una ballesta i fins i tot explosius, entre altres coses.

Segons ell, pertanyien a la seva col·lecció i les comprava per internet com a record de la guerra civil. L'acusat afirma que no tenia intenció de fer-les servir i que només practicava com a entreteniment en una galeria.

«Soc una persona sensible, amb 65 anys no m'he barallat mai», es defensava davant del fiscal. «Quan em van arrestar van dir que volia anar contra gihadistes, contra Sánchez, que s'aclareixin, que a tot no pot ser que fos», deixava anar al tribunal.

Manuel Murillo amb la cara tapada
La Policia va trobar un arsenal d'armes al domicili de l'acusat | Europa Press

Davant l'Audiència Nacional s'ha presentat com un home treballador, amb una germana malalta i una mare gran que vol cuidar. Va confessar tenir deutes amb Hisenda, però va negar haver planejat matar Pedro Sánchez.

La fiscalia demana per a ell 18 anys i mig de presó per un delicte d'homicidi en grau de proposició amb agreujant de discriminació ideològica. A més de tinença d'armes prohibides així com munició i explosius de guerra.

Donat el seu arsenal i els missatges que va intercanviar al grup, consideren que Murillo tenia intenció d'atemptar contra el President. Ell ho nega afirmant que «mai vaig pensar a fer una cosa tan grossa», i afegeix que es va sentir «un heroi per salvar Espanya», «un Rambo», assenyala.

Tot i ser un aficionat a les galeries de tir i a les armes, l'acusat ha confessat a la Sala Penal no ser bo amb elles. «No soc franctirador ni mercenari ni assassí, no caçaré; el màxim que he tirat són 50 metres a la galeria de tir».