Tot el món té un ull posat sobre els greus incendis que estan calcinant Austràlia, on ja han cremat una superfície com Irlanda, causant greus danys a la població, moltes evacuacions de persones i la mort de milers i milers d’animals, alguns d’ells en perill d’extinció arran de les flames que cremen sense control.
Durant tota aquesta temporada dels incendis, s’ha fet un control no només terrestre, sinó també aeri i espacial, a través dels satèl·lits. Les últimes observacions que han arribat del satèl·litSuomi NPP de la NOAA/NASA mostren que els fums dels focs forestals ja han arribat a fer una volta sencera al planeta.
Aquest satèl·lit, al llarg de la temporada d’incendis, ha anat rastrejant el fum generat dels incendis. L’última imatge processada d’aquest aparell fa paler que el fum rastrejat des dels seus orígens ha retornat a la regió oriental d’Austràlia després de viatjar al voltant del món.
Multiple instruments on the @NOAA/@NASA Suomi NPP satellite are helping track effects from the fires in Australia. Researchers have identified smoke that circumnavigated the planet and returned to Australia (shown in black) and newer smoke (in red). https://t.co/GYHUALfn6Zpic.twitter.com/pxlWrgBvMj
— NASA Earth (@NASAEarth) January 14, 2020
The fires in Australia are not just causing devastation locally. A fleet of @NASAEarth satellites are working together to analyze the accumulation of aerosols and smoke, which is causing an unusually large number of fire-induced thunderstorms: https://t.co/9DRkatm0mfpic.twitter.com/MDZex82NbQ
— NASA (@NASA) January 9, 2020
Un satèl·lit únic
El satèl·lit Suomi NPP porta incorporat fins a 5 instruments científics i és la primera missió que mesurarà una àmplia gamma de valors terrestres, oceàniques i atmosfèriques per a la ciència del sistema terrestre.
Aquest satèl·lit observa la superfície de la Terra dues vegades al dia, una d’elles amb plena llum del dia i l’altre de nit. Durant la seva òrbita, el satèl·lit vola a uns 824 km sobre la superfície terrestre en una òrbita polar, donant voltes al voltant del planeta unes 14 vegades al dia.
- També et pot interessar: El volcà Taal de les Filipines ja ha causat tres morts