Imatge d'arxiu d'un vehicle de la Guàrdia Civil, creuat en una carretera

La Guàrdia Civil troba una gran plantació de marihuana oculta a la Noguera

Hi ha 5 detinguts, tots d'ells de nacionalitat albanesa

La Guàrdia Civil ha detingut cinc homes d'entre 23 i 40 anys i nacionalitat albanesa, acusats d'un delicte contra la salut pública per cultiu i elaboració de drogues com a presumptes responsables d'una plantació de marihuana amagada en una zona escarpada i de difícil accés situada a Camarasa (Noguera), concretament al costat del pantà i a prop del nucli de Fontllonga.

L'arrest va tenir lloc aquest dilluns, 31 d'agost, quan cap a les vuit del matí es van decomissar unes 3.200 plantes amb un pes superior als 1.800 quilos. Els agents en tenien coneixement des de principis d'estiu i en l'operatiu hi van participar prop d'una quinzena d'efectius, a més d'altres del Grup d'Especialistes en Activitats Subaquàtiques procedents de Barcelona i els Agents Rurals.

Segons han informat des de la Guàrdia Civil en un comunicat, els detinguts feia mesos que estaven vivint en tres tendes de campanya que estaven instal·lades al costat de la plantació per custodiar-la. A més, comptaven amb eines per al seu cultiu, insecticides, generadors elèctrics i bombes per captar l'aigua del pantà.

Pel que fa a la recuperació de les plantes, aquesta es va dur a terme amb llanxes pneumàtiques per tal de poder traslladar la mercaderia fins a una zona accessible amb vehicle. Mentrestant, les diligències que es van instruir seran entregades als jutjats de Balaguer.

Desarticulen una organització dedicada al tràfic internacional de marihuana a Tarragona

La Policia Nacional i la de Polònia han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic internacional de marihuana, amb 18 detinguts. El grup tenia el seu centre neuràlgic a Tarragona, tot i que actuava a tot l'Estat. Transportava a Polònia més de mitja tona de droga a la setmana amagada en furgonetes.

En l'operatiu s'han intervingut 127.000 euros en efectiu, 6 immobles i 7 vehicles. Els agents han localitzat milers de plantes en diferents fases de creixement en cinc plantacions controlades pels detinguts, tot i que la banda interactuava també a escala local. El cap de l'organització dirigia el negoci des de la presó.

Els membres, tots de nacionalitat polonesa, actuaven com a majoristes i compraven grans quantitats d'estupefaents a altres traficants locals per després vendre la droga en l'àmbit internacional. Els investigats, assentats a la demarcació de Tarragona, havia estès el seu radi d'acció a altres províncies espanyoles, on contactaven amb responsables d'altres plantacions per comprar-los la seva producció. Tenien una àmplia xarxa de subministradors.

Els investigadors van localitzar diverses plantacions regentades per membres de l'organització, així com els domicilis dels integrants i altres plantacions on anaven a comprar droga. Llavors exportaven la marihuana, utilitzant les vies de transport europees i venent la droga al mercat negre internacional.

La marihuana s'enviava a Polònia en furgonetes, camuflada en rodes de camió. Movien els diners procedents de la venda de droga amagats en llocs recòndits, com ara paquets de pasta. Els beneficis es reinvertien en noves plantacions, immobles i vehicles d'alta gamma per blanquejar els diners.

Els agents van fer 11 entrades i registres a Tarragona, Barcelona i Granada. Van detenir 18 persones i van intervenir 127.000 euros, a més de desenes de paquets de marihuana ja preparada per enviar-la a l'estranger.

El responsable de la banda estava a la presó, des d'on dirigia l'activitat, i estava a l'espera de ser traslladat a Polònia per ser jutjat per pertinença a organització criminal i tràfic internacional d'estupefaents. Set dels detinguts van ingressar a presó.