Un agent dels Mossos durant la detenció d'un sospitós amb les mans immobilitzades

Un home grava la seva parella mentre la deixa morir agonitzant de diabetis a Catalunya

La fiscalia i l'acusació demanen presó permanent revisable per a l'acusat, que es troba en presó preventiva des que van ocórrer els fets, el 2019

Esgarrifós. La fiscalia i l'acusació particular demanen la presó permanent revisable per a un home que va gravar la seva parella mentre moria per una pujada de sucre provocada per la diabetis. La dona, de 42 anys, va agonitzar durant hores i no va rebre l’ajuda de l’acusat.

Els fets es van produir el juny del 2019 al pis de la dona, a Viladecans. L'home ja havia agredit físicament la dona de manera reiterada, i ella, per vergonya a mostrar les lesions a amics i familiars, li va demanar ajuda quan va patir una pujada de sucre. L'home, també diabètic, va fer veure que l'ajudava, però només va gravar-la i no va avisar els serveis d'emergències.

Una relació breu, desequilibrada i violenta que va provocar la davallada física de la víctima

‘El Periódico’ ha tingut accés als escrits de l’acusació, que narren alguns fets que es van produir en el marc de la relació que agressor i víctima mantenien. De fet, aquesta va començar entre el febrer i el març del mateix any 2019.

Des de l’inici, l'home es va mostrar gelós, possessiu i controlador. Li retreia públicament que parlés amb altres homes, la insultava i vexava en públic i privadament molt sovint. El 19 d'abril l'home va agredir la víctima a les costelles, i la dona va haver de ser atesa pel metge, però ocultant la veritable causa de les lesions. Pocs dies després, el 26 d'abril, l'home la va tornar a insultar i agredir. 

Finalment, la nit del 14 al 15 de juny, tots dos es van discutir en un bar de copes i ell la va empènyer i insultar, li va pegar a la cara i la part superior del cos, cosa que li va provocar la inflamació els ulls i la cara.

Tot això va anar generant en la víctima un sentiment d'inferioritat i ambivalència emocional respecte l'acusat, tal com es recull en els documents del judici. Tant era la por que tenia per la seva integritat física i del seu fill de tretze anys, que poques setmanes abans dels fets va demanar al pare del nen que se l'endugués a viure amb ella Ciudad Real. 

Amb tot, la víctima se sentia avergonyida i sospitava que l’entorn coneixia l’origen de les lesions. Es va enfonsar anímicament i físicament, va deixar d’anar a treballar, es va aïllar a casa, es va despreocupar de la seva pròpia alimentació i la malaltia i, inclús, va consumir cocaïna.

Cap a la tarda del 17 de juny el deteriorament físic progressiu va empitjorar, però la víctima no va voler avisar els seus familiars. Va trucar diverses vegades l'acusat, entre les 21.30 i les 22.45 hores per demanar-li ajuda. Finalment, l'home va anar al domicili de la víctima cap a les 22.50 hores. 

L'agressor, també diabètic, especialitzat professionalment en l'odontologia, va notar ràpidament els símptomes d'una pujada de sucre. Un mareig generalitzat, freqüència respiratòria progressivament accelerada, fatiga, falta de control d'esfínters i d’articulació motora o dificultat per parlar, entre altres.

L'agressor va mostrar-se «impassible» davant la mort de la víctima i va construir-se una coartada: enregistrar vídeos falsejats

Les acusacions consideren que entre les 22.50 i almenys les 3.39 hores de la matinada va assistir «impassible» a un deteriorament evident de la víctima, que va acabar semiinconscient. No va fer ni un control de sucre amb el glucòmetre ni va trucar als serveis d'emergències. Finalment, la hiperglucèmia va provocar una fallada multiorgànica i la mort de la víctima.

Durant cinc hores l'home hauria constatat el gran patiment i malestar que patia la dona, que li suplicava diverses formes d'ajuda. L'home, preveient-ne la mort i la investigació de la policia, va intentar construir-se una coartada. 

Entre les 23.42 i les 3.39 hores, sense el consentiment ni assentiment de la víctima, i «amb absoluta desconsideració al respecte de la seva intimitat», l'acusat va gravar amb el seu mòbil 15 fragments de vídeo.

Tots eren «convenientment seleccionats», i aparentment s'hi observa l'acusat disposat a ajudar la víctima, malgrat que era «innòcua». 

El matí següent dels fets l'home va anar a un taller mecànic de cotxes i després va anar a explicar la mort de la dona a la policia. Va ser arrestat tres mesos després, el 18 de setembre, i des d'aleshores està en presó preventiva.

A l'acusat se li imputen set delictes

La fiscalia i l'acusació particular acusen l’individu de quatre delictes de maltractaments. A més, se li imputa un delicte de maltractament habitual, un contra la intimitat i un d'assassinat per omissió amb acarnissament i contra persona vulnerable per raó de malaltia, amb l'agreujant de motivació de gènere i parentiu. 

Per plegat, l’acusat s’enfronta a la petició de presó permanent revisable per l'assassinat, més onze anys de presó i disset de prohibició de portar armes. També se li demana diversos anys de llibertat vigilada i prohibició d'aproximació a l'entorn de la víctima. 

A banda, l’acusat hauria de pagar 7.920 euros de multa i 710.000 euros d'indemnització al fill, l'exparella, la mare i un germà de la víctima.